Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság a férfit, aki áramot vezetett a kilincsbe
Fotó: Illusztráció

A Nyíregyházi Törvényszék 2022. április 05-én M.J.Cs. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 1 év 2 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte.

 

Az ítéleti tényállás szerint a férfi 2020. tavaszán elhatározta, hogy - mivel a használatában lévő Nyíregyházi családi házba korábban több alkalommal is betörtek -, a további betörések megakadályozása érdekében áramot vezet a bejárati ajtaja kilincsébe. Ennek megfelelően a házban található hálózati dugaljba hosszabbítót dugott és a hosszabbító fázis szálát rákötötte a bejárati ajtó zárját borító fém zárvédő lemezéhez, melyet egy távirányítóval működtető megszakítóval látott el.

Amikor a vádlott elhagyta a házat, áram alá helyezte a bejárati ajtó kilincsét, amely így alkalmas volt emberi élet kioltására is. A vádlott az ingatlan bejárati ajtajára figyelmeztetésként egy fehér papírlapot tűzött, melyen a „STOP, ÁLLJ” felirat állt, és a bejárati ajtóhoz vezető lépcsőre egy sárga bóját is kihelyezett.

2021. április 08-án délután mikor a vádlott elhagyta lakását, a fent említett módon áram alá helyezte a bejárati ajtót. Ezt követően két hajléktalan férfi a letaposott kerítésen átmászva bement az ingatlanra. Mikor a bejárati ajtóhoz értek, egyikük egy rongyot tekert a kezére, azzal beütötte az ajtó üveges részét. Ezután a nyíláson benyúlt és a közeli asztalról egy kalapácsot vett fel, hogy azzal verje szét az ajtót. Miközben kihúzta a kalapácsot, hozzáért az ajtóhoz, amitől kismértékű áramütést szenvedett. Ezután a két férfi meglátta az ajtón húzódó kábelt, és mivel azt hitték, hogy riasztó vagy áram, elmenekültek a helyszínről.

A vádlott tudta, hogy az általa alkalmazott birtokvédő módszer alkalmas lehet arra, hogy más személy sérülését, akár halálát okozza.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség tudomásul vette, de a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhébb büntetés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést, így a jogerős döntést a Debreceni Ítélőtábla fogja meghozni.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék