Felébredt Csipkerózsika-álmából a baktalórántházi Degenfeld kastély

Uniós és nemzeti forrásokból, összesen 560 millió forintból újult meg 3 év alatt, és interaktív kastélymúzeum lett belőle, 21. századi technikával, ahol bemutatják, hogyan éltek itt az emberek a bronzkortól a 19. századig. A település az idegenforgalom növekedését várja a beruházástól. A kastélyt ünnepélyes keretek között adták át. Ma délután elsőként megkoszorúzták Degenfeld Imre mellszobrát, majd a település polgármestere, Nagy Lajos nyitotta meg a múzeum kapuit a nagyközönség előtt.

– A 21 éve kihasználatlanul álló Degenfeld kastélyt a mai napon nyitjuk meg, adjuk át a nagyközönségnek – mondta a polgármester. – A város legnívósabb, patinásabb épületéről van szó. Műemlékvédelem alatt álló épület és mindenki nagyon boldog a településen, hogy kapott funkciót és gyönyörűen felújításra került.

A nemzeti ünnep alkalmából falvédőkből nyílt kiállítás a kastélyban. Egy helyi doktornő 400 darabos gyűjteményéből állítottak ki egy csokorra valót. Az egykori népszerű falvédők többsége a háziasszonyok feladatait, a házas élet szépségét és a hit fontosságát hangsúlyozza.

Z. Pintye Zsolt