Fekete hattyúk – Öt fiókával gyarapodott a csapat a Nyíregyházi Állatparkban

A Nyíregyházi Állatparkban folyamatosan zajlik az élet, szinte nem telik el hét anélkül, hogy ne tudnánk új jövevényről beszámolni. Karácsonyi meglepetésként például fekete hattyúk keltek ki a parkban.

A közel egy hónapos fiókák merőben máshogy néznek ki, mint szüleik, hiszen amíg a felnőtt állatok tollazata teljesen fekete, a fiókák világosszürke, pihés tollazattal rendelkeznek. A monogám párkapcsolatban élő állatok nemcsak az utódnevelés feladataiban osztozkodnak, de már a tojások költését is felváltva végezték, ami 40 napon át tartott.

– Igazi karácsonyi meglepetés volt a kis fekete hattyúk kelése, hiszen két ünnep között láttak napvilágot. A Nyíregyházi Állatpark kontinensenkénti felosztásban mutatja be Földünk élővilágát. A fekete hattyúk hivatalosan Ausztráliában őshonosak és ezidáig a Bennett-kengurukkal és tyúkludakkal éltek társbérletben, viszont annyira bőszen védték a nemrég kikelt fiókákat, hogy ideiglenesen egy különálló kifutóba kerültek. Alapvetően a fekete hattyúk Nyugat-Ausztrália őslakosai. Magyarországon ismertek a bütykös hattyúk, az énekes vagy a kis hattyúk, ők fehér tollruhával rendelkeznek, az Ausztráliában őshonos madarak viszont teljesen más színezetűek, hiszen elsősorban fekete a tollruhájuk, csupán az evezőtollaik fehérek. Igazán példamutató szülőkről van szó, nemcsak a költési időszakban veszik ki mind a ketten a részüket, de a fiókák nevelésében is és jól látható, hogy folyamatosan védik a kis családjukat – mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

Bár a fajnak Ausztrália az őshazája, betelepített madárfajként Új-Zélandon és Európában is előfordulnak. Tavak, folyók és mocsaras területek közelében élnek, ahol táplálékuk nagyrészt olyan vízinövényekből áll, melyek a víz felszíne alatt nőnek. Mint minden réceféle, a fekete hattyú is egyszerre vedli le evezőtollait, ezért átmeneti időre, nagyjából 4-5 hétre röpképtelenné válik. Ilyenkor nagyobb lagúnákon, folyótorkolatokban vagy tavakban akár több ezret számláló vedlő madár gyűlhet össze. Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője azt is elmondta, a park fekete hattyúpárja megközelítőleg egy hónapig védelmezi még intenzíven fiókáit, ezt követően visszaköltöznek eredeti kifutójukba, a Bennett-kenguruk és a vízimadarak társaságába.