Fejlődik az onkológiai és a kardiológiai eszközpark a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórházban

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház (korábban Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház), mint Kedvezményezett 2022. május 16-i keltezéssel vette kézhez a Támogatói Okiratot az EFOP-2.2.23-21-2022-00009 azonosítószámú Onkológiai és kardiológiai eszközpark fejlesztése az SZSZMBK-ban című projekt finanszírozásárról. Az aláírás mintegy 799,6 millió forint összértékű beruházás rajtját jelentette. A projekt megvalósítási feladatait 2022. május 1. napjától az Intézményünk végzi. A projekt megvalósítási helyszíne a Jósa András Oktatókórház (Nyíregyháza, Szent István u. 68.).

Az egészségügyi ellátás ma már egy olyan szolgáltatás, ahol az intézményi hálózatot komoly versenyhelyzetben kell működtetni. A projekt lehetőséget teremtett arra, hogy a vármegye a szomszédos vármegyék betegeiért folytatott versenyében ne kerüljön lépéshátrányba. A projektnek köszönhetően az onkológiai és kardiológiai ellátásban még magasabb színvonalon működtetett műszerpark fogadja hamarosan a megye lakosait, mint az ország egyik legszínvonalasabb intézményeiben.

A nyíregyházi Jósa András Oktatókórházat 1899-ben alapították, amely mára már a vármegye legkomplexebb ellátását nyújtó egészségügyi intézménye. Több egyetem, szakiskola oktató kórháza, széles körű alap, valamint oktató és kutató tevékenységet végeznek az itt dolgozó egészségügyi szakemberek. A Kórház kiemelt figyelmet fordít, hogy a világ, illetve Magyarország halálozásában két első vezető halálok tekintetében a lehető legjobb ellátási színvonalat nyújtsa a betegek, illetve a lakosság számára.

Az eszközök beszerzésére uniós, nyílt közbeszerzési eljárás keretében került sor. A közbeszerzési eljárás befejeződött és összesen 5 rész tekintetében sikerült a szerződéskötés az eszközök beszerzésére. A pályázat keretében lehetővé válik összesen 10 db onkológiai, onkosebészeti, onkopathológiai és kardiológiai eszköz, rendszer és szoftver beszerzése.

Az onkológiai eszközcsomag a sugárterápiás lehetőségek és az onkosebészeti beavatkozások bővítésével, a daganatos betegségek szövettani diagnosztikájának fejlesztésével szolgálja a megye lakosságának magas szintű onkológiai ellátását. A fejlesztés során sztereotaxiás fejlesztési egység, felületi kép vezérlés SGRT, sztereotaxiás besugárzások minőség ellenőrzésére alkalmas eszköz, illetve egy minőségellenőrzési szoftver beszerzése történik meg. Ezzel a meglévő eszközeink szélesebb körű felhasználása, az adatok gyors, egyszerű kezelése, archiválása válik lehetővé. Az ellátásunk alá tartozó régió daganatos megbetegedéseinek emelkedő esetszáma mellett, a több korai stádiumban diagnosztizált daganat miatt indokolt a lokális kezelési lehetőséghez való hozzáférés bővítése. Az onkológiai kezelések alapját a szövettani, citológiai diagnosztika képezi. A hisztopatológiai laboratórium megfelelő betegazonosítási rendszer, képarchiváló és analizáló rendszer, modern mikroszkóp technika mellett tud standardizált, onkológiai kezelésben biztonsággal felhasználható, ezáltal a beteg érdekeit legjobban szolgáló diagnózist adni. Az onkosebészeti eszközök a sebészeti, fül-orr-gégészeti, urológiai szakmákban szolgálják az onkológiai betegek korszerű, biztonságos ellátását. A CUSA (cavitron ultrasonic surgical aspiration) használatával a máj, és az emésztőrendszeri daganatok eltávolítása válik kiemelten biztonságossá.

A kardiológiai eszközcsomag részeként az IGS5 kardiológiai vizsgálatokra alkalmas, angiográfiás készülék biztosítja a folyamatos kétasztalos ellátást. Lehetővé teszi az intrakoronáriás képalkotó eljárások (IVUS/OCT) és a fiziológiai vizsgálatok (FFR/RFR mérések) bővebb alkalmazását, jobb hatékonysággal vezéreli a koszorúér intervenciókat. A heart team konzultáció elengedhetetlen része a diagnosztikus koszorúérfestés megtekintése, ezért az új röntgenasztalon készülő felvételek archiválására, feldolgozására és telekonzultációjára alkalmas informatikai háttér biztosítása is szükséges.

Az infrastrukturális feltételek javításával növelhető az ellátások szakmai színvonala, a szakmai szolgáltatások elérhetőségének és minőségének javítása, a betegek minél korábbi mobilizációja, ápolási napok számának csökkentése. Célunk mindezzel a munkavégző képesség gyorsabb helyreállítása, a munkavállalók munkaerő-piaci helyzetének javítása, a betegellátás minőségének javítása, a lakosság elégedettségének növelése, a vezető halálozások csökkentése.

A Kedvezményezett a beruházás lefolytatása mellett arra törekszik, hogy a lakosság napról-napra értesüljön a projekt eredményeiről.

Konkrét célok, számszerűsíthető adatok és indikátorok

  • Az eszközbeszerzés keretében az intézményben fejlesztett szakmák száma: 2
  • Fejlesztett egészségügyi infrastruktúra férőhely kapacitás: 100

A projekt főbb tevékenységei:

  • Eszközbeszerzés
  • Kötelező tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása
  • Projekt menedzsment biztosítása

Projekt elszámolható költségei

  • Beruházáshoz kapcsolódó költségek (eszközbeszerzés): 783.547.296,- Ft
  • Projekt menedzsment költsége: 7.587.950,- Ft
  • Egyéb költségek: 8.460.000,- Ft