Fejlesztési támogatást kapnak a minősített gyógyhelyek

Tavaly Nyíregyházán közel 12 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. A turisták az állatpark és a fürdők miatt jönnek a szabolcsi megyeszékhelyre. Az önkormányzat ezért az elmúlt öt évben jelentős összegeket fordított a sóstói fürdő fejlesztésére.

– 2010 óta majdnem minden évben valamilyen európai uniós fejlesztést hajtottunk végre Sóstón. 2011-ben kezdtük a szabadstrand 2,1 milliárdos felújításával. Szálláshelyfejlesztésre is nyert a társaságunk vissza nem térítendő támogatást. Jelenleg folyamatban van egy gyógyszárny fejlesztése és a szaunavilág átépítésének a munkálatai – mondta el dr. Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója.

További képekért kattintson a fotóra!

A fejlesztéseknek köszönhetően Sóstógyógyfürdő 2013 óta a legnevesebb fürdővárosok közé tartozik. Az erőfeszítéseket a szakma is elismeri, többek között ennek köszönhető, hogy kedden és szerdán itt tartotta a Magyar Fürdőszövetség a tavaszi közgyűlését.

– Ez az elmúlt évek munkájának, teljesítményének a szakmai elismerése, hiszen nagyon sokáig beszéltünk arról, hogy milyen kihasználatlan lehetőségek vannak Sóstón, Sóstógyógyfürdőn. Ezt az elmúlt 4 évben megpróbáltuk kihasználni. Ennek eredménye, hogy az összes kutat gyógyvizessé minősítettük. Három országos gyógyvíz címet nyertünk el. Tavalyelőtt pedig megkaptuk a Nemzeti Gyógyhely címet – emelte ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

A közgyűlésen többek között arról tárgyaltak a résztvevők, hogy a következő években finomítani kívánják a Nemzeti Tanúsító Védjegy rendszerét. Ezzel a vendégek jobban megismerhetnék, milyen különbségek vannak a fürdők szolgáltatásai között. Nyíregyházán arról is döntöttek, hogy a magyar fürdőket szeretnék felvetetni a Hungaricumok közé.

– A tanácskozásunk során eljutottunk egészen odáig, hogy bizonyos paraméterek mellett, akár a magyarországi fürdők is, mint különlegességek, mint speciális szolgáltatások, akár a Hungaricum kategóriában is felvételre kerülhetnének – mondta el Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.

A tanácskozáson részt vett a turizmusért felelős helyettes államtitkár is. Dr. Ruszinkó Ádám elmondta, a magyar fürdőknek nagy szerepe van abban, hogy tavaly 9 százalékkal nőtt Magyarországon a vendégéjszakák száma, a vendéglátósok bevételei pedig 12 százalékkal növekedtek. A kormányzat ezért újabb uniós és hazai forrásokkal kívánja támogatni a minősített gyógyhelyeket.

– Jelenleg arra koncentrálunk, hogy az európai uniós pályázatokat minél korábban ki tudjuk írni. Nyíregyházán vagyunk a Magyar Fürdőszövetség közgyűlésén, talán a legfontosabb, amit meg kell említsek, hogy lesz a gyógyhelyek számára egy elég jó, 100 százalékos támogatási intenzitással kiírandó pályázati lehetőségünk, amely a gyógyhelyeknek, minősítést szerzett gyógyhelyeknek infrastrukturális esztétikai, kényelmi fejlesztéseit fogja célozni – fejtette ki dr. Ruszinkó Ádám, turizmusért felelős helyettes államtitkár.

Dr. Ruszinkó Ádám arról is beszámolt, hogy a Magyar Turizmus Zrt. segítségével erősíteni fogják Magyarország turisztikai marketingtevékenységét. Erre 8 milliárd forint uniós forrás áll majd rendelkezésre, melyet három év alatt lehet elkölteni.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Kohut Árpád)