Fejlesztések és szakápolás Nyíregyházán

Régi álom válik valóra az energetikai fejlesztésekkel a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ orosi és Pacsirta utcai Idősek Otthonában. Szilvásiné Bojda Márta, az intézmény igazgatója arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy ezek a felújítások terveik szerint októberig, a fűtési szezon kezdetéig véget is érnek. Addig is igyekeznek zökkenőmentesen gondoskodni az idősek ellátásáról, hiszen egy felújítás komoly előkészületeket igényel. Az ott élőket pszichésen is felkészítik a várható változásokra, az átmeneti kellemetlenségekre.


BŐVÜLŐ FELADATKÖR

 

A bentlakásos intézmények áprilistól új feladatkörrel bővültek. Bevezették az idős otthoni szakápolást, mint egészségügyi tevékenységet, ami azokat az ellátástípusokat fedi le, melyek nem igényelnek kórházi beavatkozást, azonban csak képzett egészségügyi szakemberek végezhetik el. Ez az egészségügyi ellátás kimondottan csak a bentlakók számára szól.

[REKLAM]

– Korábban, ha az időseknek hasonló beavatkozásra volt szüksége, akkor betegszállító autóval bevitették a kórházba, ott elvégezték a beavatkozást, majd valamikor visszaszállították. Április óta már nem kell ezeket a betegeket kórházba küldeni, mert lehetőség van arra, hogy a szakképzett munkatársaink elvégezzék ezt a helyszínen – magyarázta az igazgató.
Az ellátottak is jó néven veszik, hogy nem kell állandóan a kórházba menniük, hiszen helyben, képzett szakemberekkel megoldható a kezelésük.

– A szociális törvény szerint a bentlakásos intézményben biztosítanunk kell alap egészségügyi ellátást: orvosi felügyeletet, szakorvoshoz jutás lehetőségét, valamint minimális egészségügyi tevékenységeket. Hangsúlyoznom kell azonban, hogy hivatalos egészségügyi ellátást csak felkészült, képzett egészségügyi szakemberekkel és megfelelő tárgyi feltételek mellett lehet végezni.
A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központnak szerencséje volt, hiszen a személyi és tárgyi feltételek is rendelkezésre álltak a szolgáltatás bevezetéséhez, és a további üzemeltetés sem jelent megterhelő költséget.
Az idős otthoni szakápolás bevezetésével emelkedett az ellátás színvonala, a bent lakó idősek nyugodt, kiegyensúlyozott környezetben élik életüket.

Bruszel Dóra