Fejlesztések a temetőben – Hamarosan aktuális lesz egy új sírkert kialakítása

Mintegy egy kilométer hosszan, több útszakaszt aszfaltoztak le idén az Északi temetőben. A sírkertben idén három parcellát nyitnak még meg, de lassan szükségessé válik majd egy új temető kijelölése a város valamelyik pontján. Az Északi temető legalább 100 évig működik még, azután kegyeleti park lehet belőle, mondta a temetkezési kft. igazgatója.

Az Északi temető összesen 32 hektár, de a városrészek sírkertjeivel együtt nagyjából 40 hektárnyi területet üzemeltet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. Itt már az 1800-as évek elejétől is temettek, évtizedek óta működik a sírkert. Nyíregyházán 2021-ben jelentős mértékben nőtt az urnás temetések száma az előző év adataihoz képest. 2020-ban még az esetek 61 százalékában választották ezt a formát, idén már 70 százalék fölötti ez az arány. Ennek több oka van, elsősorban anyagi, de az urnás temetési forma esetén kisebb a sírhely, illetve sokan még haláluk előtt döntik el, hogy ezt a lehetőséget választják.

Fejlesztések

A temetkezési kft. az elmúlt évben főleg az állagmegóvással fejlesztéseket valósított meg, pótolta az elromlott eszközöket, valamint egy jelentősebb beruházás is volt a sírkertben.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata által biztosított fejlesztési forrásból az Északi temető Kosbor utcai parcellájában egy komplett aszfaltos úthálózat kialakítására került sor, közel 650 folyóméter hosszan, ezáltal is biztosítva a későbbi temetéseknek a végrehajtását, illetve itt, a Korányi úti piramis ravatalozó mellett a gránit urna sírhely parcella, illetve a koporsós temetési hely, azaz a tujás parcella közötti útszakasz került aszfaltozásra, ez is egy körülbelül 350 folyóméter útszakasz” – mondta Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. igazgatója.

Ezekre a feladatokra körülbelül 29 millió forintos forrást biztosított az önkormányzat.

Új temető kialakítása

Az Északi temetőben a temetési helyek száma korlátozott, jelenleg a Kosbor utcai szakaszon közel egyhektáros terület áll már csak rendelkezésre. Ebből idén három parcellát fognak megnyitni.

A közeljövőben szükségessé válik egy új temető kialakítása a város területén, amely több száz évre megoldhatja a városi lakosság, az ide temetkezni szándékozóknak az elhelyezését” – tette hozzá az igazgató.

Több tízezer sír

Az Északi temetőben jelenleg 60-70 betemetett parcella van, ez több tízezer sírt jelent. Az új temető kialakításával még nem szűnne meg ez a sírkert sem, hiszen a jogszabályok szerint rá-, illetve mellétemetési lehetőségek is vannak. A következő legalább száz évben még üzemelni fog az Északi temető, aztán kegyeleti parkként működik majd tovább.

Ünnepi nyitvatartás

A sírkert a közelgő mindenszentek és halottak napja miatt pénteken este 7 óráig fogadja a látogatókat, szombattól jövő hét keddig pedig reggel héttől egészen este nyolc óráig tart majd nyitva az Északi temető.