Fejlesztések a nyíregyházi digitális projektben

Az egyre fejlettebb okoseszközök és a szupergyors internet az életünk egyre több területén segíthetnek az életminőség javításában. Ezt bizonyították egy uniós és hazai forrásokból finanszírozott projekt segítségével a Nyíregyházi Főiskola és a Budapesti Műszaki Egyetem kutatói. Eredményeiket sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra. Szerintük Nyíregyházán leginkább a közlekedés szervezésében, a parkolási gondok enyhítésében és a környezetvédelemben lehetne az internet segítségével összekötött okoseszközöket felhasználni.

– A lehetőségek tárháza végtelen – mondta Nagy Zsolt projektmenedzser. – Az a szenzorpakk, amit az oktatási, kutatási célokra ezen felül megvásároltunk, a városi élet számos területén alkalmazható, de pont azért emeltük ki a közlekedést és az energiahatékonyságot, energiamegtakarítást, mert ez a két fő téma, ami hatékony költségcsökkentést eredményezhet és nyilván a városlakók kényelmét is tudja szolgálni.

[REKLAM]

Több mint 96 millió forintból tanulmányozták a kutatók, hogy mire lehetne használni a digitális eszközöket. Más nyugat-európai városokban már bevált programokat, eszközöket teszteltek és a helyi jellegzetességeknek megfelelően újakat is kitaláltak. Az egyik kutató azt mondta, az energián és pénzen kívül ezekkel a berendezésekkel időt lehet megtakarítani. Most már az is kérdés lesz, mire használjuk fel az így nyert időt.

– Az okosváros tervezésénél erre is gondolni kell, hogy a felszabaduló idő mire fordítódik – mondta dr. Becskeházi Attila kutató. – Rekreációra, újabb munkavégzésre, vagy kultúrára, szórakozásra és mindenféle másra. Természetesen ez azt jelenti, hogy ennek megfelelően azt az infrastruktúrát is fejleszteni kell, tehát nemcsak az infokommunikációs infrastruktúrát, nemcsak az elektromobilitást vagy éppen az energiatakarékos lakhatást kell megvalósítani, hanem a felszabaduló időnek megfelelő eszközöket, létesítményeket is fejleszteni kell.

A főiskolai és egyetemi oktatók által készített tanulmányt és az általuk kidolgozott úgynevezett ugródeszkaprojekt eredményeit most már a város is használhatja. Ezek után már csak döntés kérdése, hogy milyen területeken segíthet a városlakóknak a csúcstechnika.

Z. Pintye Zsolt