Fejlesztés a kenyérgyárban – Elkészült az új levelestészta-gyártó csarnok a Gomba utcán
Fotó: Szarka Lajos

Több mint 1 milliárd 600 millió forintos fejlesztés zajlik jelenleg is a Nyíregyházi Kenyérgyárban. A beruházás első lépéseként bővítették a levelestészta-gyártó csarnok épületét, az új üzem működése jövő nyárra várható. Az új egységben óránként több mint harmincezer pékárut tudnak majd gyártani. A kapacitásbővítés 30 új munkahelyet is teremt a következő években.

Folyamatosan készülnek a különböző pékáruk a Nyíregyházi Kenyérgyárban, a vállalat 1998 óta szolgálja ki Nyíregyházát, illetve vonzáskörzetét hagyományos és jó minőségű sütőipari termékekkel. Számtalan nagyobb üzletlánc boltjában, illetve kiskereskedők üzletében is megtalálható a Kenyérgyár kínálata. A portfólió nagyot bővült az elmúlt években, mára pedig már fagyasztással tartósított sütőipari termékek is készülnek a Gomba utcán.

„2020-ban 6406 tonna napi friss terméket gyártottunk és 4504 tonna fagyasztott termék került előállításra. A dolgozói állományunkat elsősorban fizikai dolgozók alkotják, jelenleg 177 főt alkalmaz társaságunk” – mondta Krámer Zoltán, a Nyíregyházi Kenyérgyár Kft. ügyvezetője.

Fontos mérföldkövek

Az első jelentős beruházást 2010-ben valósította meg a Kenyérgyár, akkor több mint 2400 négyzetméterrel bővítették az üzemet, ekkor indult el a leveles tészta gyártása is. A fagyasztott termékek iránti kereslet viszont olyan mértékű növekedést mutatott az elmúlt két évben, hogy kapacitásbővítésre volt szükség a nyíregyházi gyárban. Ennek a fejlesztésnek az első lépése, hogy elkészült ez a 2200 négyzetméteres üzemcsarnok, amelyben ezer négyzetméter a technológiai tér. A beruházás értéke közel 1,7 milliárd forint, amelyhez 623 millió forint vissza nem térítendő támogatást és ugyanennyi kedvezményes kamatozású hitelt kapott a Nyíregyházi Kenyérgyár egy pályázatnak köszönhetően.

Harmincezer termék óránként

„A legmodernebb gépeket sikerült megrendelnünk. Egy teljesen automata levelestészta-vonal fog érkezni, amelynek a kapacitása 1500 kg/óra lesz, ez azt jelenti szám szerint, hogy óránként tízezer kakaós csigát fogunk tudni gyártani, körülbelül nyolc-tízezer túrós táskát és tizenkétezer pogácsát tud ez a vonal óránként. Teljesen zártrendszerű spirál kelesztő és spirál sokkoló fog érkezni, amelynek köszönhetően ez a technológia megfelel a 21. században a velünk szemben támasztott minőségbiztosítási, környezetvédelmi követelményeknek” – tette hozzá az ügyvezetője.

A kapacitásbővítés új munkahelyeket is teremt, a következő években nagyjából harminc fővel nő majd a dolgozói létszám. Az új üzem várhatóan jövő nyáron kezdi meg működését.

Kapcsolódó galéria

Bővül a kenyérgyár Nyíregyházán