Fehérkezű gibbonbébi született a Nyíregyházi Állatparkban

Majomsziget a Nyíregyházi Állatparkban. A gibbonok élőhelyét mindössze egy keskeny vizesárok választja el a látogatóktól, akik így igazán közelről tanulmányozhatják a különleges állatokat. A szigetre egy vaskifutón keresztül jutnak be az állatok fűtött házukból, ahol egész télen tartózkodtak. Muki, a büszke papa vidáman bukkant elő, és követte hitvese, a svéd származású Maritha, aki testén hordja a család legifjabb tagját, a 2 hónapos gibbonbébit. A jövevénnyel öttagúvá vált a 2007 óta együtt élő család, hiszen két testvére azóta született a Nyíregyházi Állatparkban. A fehérkezű gibbonok monogám párkapcsolatban élnek, a nőstények 30 heti vemhesség után általában egy kölyköt hoznak a világra, akit 4–7 hónapos koráig szoptatnak.

 

Együtt ugrálnak, akár 4-5 méter magasan is

 

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője azt mondta, a kicsi különlegessége az, hogy bár két hónapos, a jó időnek köszönhetően már a látogatók is megtekinthetik. A bébi december közepén jött a világra, azonban a rossz, hideg idő miatt eddig a belső részben tartózkodtak. Az apróság születésétől fogva az anyjába kapaszkodik, úgy mozognak együtt, s egészen négy hónapos koráig ez így is lesz.

 

Igazi „majomszeretet”

 

A kis gibbon édesanyján hallgatja szülei jellegzetes gibbonénekét, amit leginkább napfelkeltekor adnak elő, jelezve ezzel lakó- és táplálkozási területük határait. Az akrobatikus élőlények minden egyes porcikájukkal a fákon való életmódhoz alkalmazkodtak. Karjuk hossza kétszerese testhosszuknak, ezekkel ugrándoznak egyik ágról a másikra. A gibbonok veszélyeztetett állatok, hiszen eredeti élőhelyükön, Ázsiában folyamatosan pusztul természetes környezetük, de az illegális állatkereskedők is veszélyeztetik a populációt. Éppen ezért az európai állatkertek a nemzetközi fajmegmentési program keretében tartják őket. Ehhez csatlakozott a Nyíregyházi Állatpark is, így a kölykök, ahogy 5-6 éves koruk körül elérik az ivarérett kort, elköltöznek egy másik, európai állatkertbe.

M. E.