Fehér Ottóra emlékeztek

Négy kórus tagjai gyűltek össze, hogy az egy éve elhunyt Fehér Ottóra emlékezzenek a Váci Mihály Kulturális Központban. A mátészalkai Ádám Jenő Pedagóguskar, a nagyhalászi Bel Canto Nőikar és a tiszadadai Terra-dada Kamarakórus, valamint a nyíregyházi Harmónia Kamarakórus énekelt a nagyközönségnek. A kórusokban az volt a közös, hogy mindegyik kötődik valamilyen formában a néhai karmesterhez.

 

Nagyon megszerette a szabolcsi embereket

 

Fehér Ottó Budapesten született 1945. november 1-jén. A középiskolai tanulmányait a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte szolfézs szakon, majd karvezetést tanult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, ahol Vásárhelyi Zoltán és Párkai István növendéke volt. A főiskolai diploma megszerzése után, 1969-től tanított a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán. Vezetője volt a Nyíregyházi Vegyeskarnak, kórusával több nemzetközi találkozóról értékes díjakkal tért haza. Fehér Ottó özvegye azt mondta, a megyei amatőr kórusmozgalmat minden tudásával és erejével támogatta.

További képekért kattintson a fotóra!

– Mindig is kacérkodott a karmesterséggel, a kórusvezetéssel, de bármibe fogott, ami zenével kapcsolatos, az mindig sikeres volt. S amikor lekerült ide 1969-ben Nyíregyházára a Tarczai Zoli bácsival, a főiskola ének tanszékének megszervezésében segédkezett, és szó szerint itt ragadt, bár többször lett volna lehetősége elmenni innen, és mindig azt mondta, hogy őt itt szeretik és ő is megszerette az itt élő embereket. Nagyon szívesen élt és dolgozott itt, Nyíregyházán – mondta el Fehérné Lóczi Ildikó.

A találkozón a kórusok közösen is színpadra léptek. Kodály Magyarokhoz című művét adták elő. A Berzsenyi verséből készült kórusművet Fehérné Lóczi Ildikó vezényelte.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)