Fehér Bot Napja – Ünnepi rendezvény a vármegyeházán
Fotó: Trifonov Éva

Október 15-e a fehér bot, a vakok és gyengénlátók nemzetközi napja. Nyíregyházán a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete szervezett ünnepi rendezvényt a jeles naphoz kapcsolódóan szerda délután a vármegyeháza dísztermében, ahol átadták az Önkéntességért Díjakat, és ünnepi műsort is hallgathatott a közönség.

 

1969 óta október 15-e a Fehér Bot Napja. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit és a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját. Nyíregyházán a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete szervezett ünnepi rendezvényt a jeles naphoz kapcsolódóan szerda délután a vármegyeháza dísztermében.

– A Fehér Bot Világnapja hivatalosan október 15-én van. Ez azért fontos nekünk, látássérülteknek, mert egyrészt október a látás hónapja, másrészt pedig, mert a Fehér Bot Napján mindig nagyobb figyelemözön fordul a látássérültek felé, a társadalom és a médiumok irányából. Fontos, hogy megmutassák azt, hogy a látássérültek miben és mennyibe tehetségesek, illetve elismerni azoknak az önkénteseknek a hosszabb munkáját, akik az egyesületi életben állandóan jelen vannak – mondta el az ünnepi rendezvényen Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke.

A rendezvényen köszöntőt mondott Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke, a vármegyei értéktár elnöke és Nagy Szabina önkormányzati képviselő. Az ünnepségen kiemelték, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének munkásságát egyedülálló értéknek tekintik, az érzékenyítésre pedig közös feladatként tekintenek.

– A fogyatékossággal élő embertársaink fontos részei a társadalomnak és a közösségünknek, ezt minden fórumon, minden alkalommal szóvá kell tenni és meg kell tudni mutatni. Hiszen rengeteg értéket teremtenek, és rengeteg értéket adnak hozzá ahhoz a közösségi fejlődéshez, amely úgy gondolom, hogy erőssé teszi a településeket is, és ezáltal erőssé teszi Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét is. Úgyhogy, mint megyei értéktár ebben mindig igyekszünk partnerek lenni, ha akár rendezvény van, meg tudjuk mutatni a bennük levő rejlő kincseket. És akár, mint közszereplők, mint a vármegyei közgyűlés, akár Nyíregyháza képviseletében, hogyha megtehetjük és szóvá tehetjük, mindig igyekszünk ezt kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos az, hogy az érzékenyítés a mindennapokban jelen legyen, nemcsak a közbeszédben, hanem minden közösségi színtéren, akár a családokban is. És ehhez kell, hogy itt megtaláljuk azokat a közvetítő partnereket és lehetőségeket, ahol ezt szóvá tudjuk tenni – emelte ki Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke és a vármegyei értéktár elnöke.

Az ünnepségen átadták az Önkéntességért Díjakat és ünnepi műsort is hallgathatott a közönség, melyben közreműködtek a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, valamint az egyesület tagjai. Az egyesület elnöksége által 2022-ben alapított Önkéntességért Díjat idén Deme Jánosné és Deme János, az egyesület mátészalkai kistérségében működő Óda a fényhez látássérültek klubjának alapítói és működtetői, valamint G. Kosik Anita, a Móricz Zsigmond Színház színművésze kapták.

Kapcsolódó galéria

A Fehér Bot Napja - ünnepség a vármegyeházán