Február 4: A Rák elleni küzdelem világnapja
Február 4: A Rák elleni küzdelem világnapja

A Rák elleni küzdelem világnapjának célja és üzenete, hogy felhívja a figyelmet erre a sok áldozatot szedő betegségre, és hangsúlyozza a megelőzés és a kezelés fontosságát.

 

Csak az EU-ban minden kilencedik másodpercben állapítják meg valakinél, hogy daganatos megbetegedéssel küzd. Ma már számolnunk kell azzal, hogy 2035-re megduplázódhat a rákos megbetegedések száma, és ez rendkívül riasztó előrejelzés – olvasható a Családban marad! blogon.

 

A rendszeres szűrővizsgálatok azonban életet menthetnek!

Ám nem csak a szűrésekkel kapcsolatos rutin megszerzéséről van szó, ennél sokkal többről, ha azt szeretnénk, hogy a lehető legjobb kezekben legyen a primer prevenció és az egészségünk – vagyis önmagunknál. Természetesen nagyon sok mindent lehetetlen kiszűrni, de nagyon sok mindent meg igen, éppen ezért nem túlzás, hogy a saját kezünkben (is) van a saját egészségünk.

A Mindennapok Női Szemmel, valamint a Ficsak alapítójaként, ötgyermekes édesanyaként úgy érzem, minél többet kell beszélni a daganatos megbetegedésekről-őszintén. Mert ez nagyon fontos, hogy merjünk szembenézni azzal a gondolattal, hogy ez a megbetegedés bármelyikünknél előfordulhat, érinthet minket vagy valamely szerettünket. És az a tapasztalat, még ma is sokan érzik úgy, hogy teljesen védtelenek ezzel a bajjal szemben. Éppen ezért a felvilágosító kampányoknak, a daganatos betegségek megelőzésével foglalkozó minden eseménynek hatalmas szerepe van a felkészítésben. Azért is, mert nem csak azzal kell tisztában lennünk, mely körülmények kedveznek a betegség kialakulásának, vagy hogyan kerülhetjük el azokat, az előremutat, ha ismerjük a betegség folyamatát, és tisztában vagyunk azzal, hogyan vehetjük fel a harcot a betegséggel szemben, milyen esélyeink vannak, milyen a gyógyulási ráta.

Több civil szervezet alapítójaként én magam is, valamint munkatársaim aktívan teszünk azért, hogy minél többen felismerjék a rendszeres szűrések fontosságát, és megismerjék a pozitív megküzdési stratégiákat. Valamint számos, – a megelőzésben hasznos – egészségtudatos életmódra buzdító eseményt szerveztünk.

Nagyon örülök annak, hogy a Mindennapok Női Szemmel Egyesülettel,- amelyet 7 évvel ezelőtt alapítottunk, – minden évben tudunk szervezni valamilyen, a rák ellenes küzdelem köré épülő aktivitást, rendezvényt. Tavaly a „MELLesleg téged is érinthet” – szűrővizsgálat az egészségedért! konferencia, kerekasztal beszélgetés, valamint MEGGYÓGYULTAM! SORSTÁRS KÉPTÁR segítségével fókuszáltunk a daganatos betegségekre és a megelőzésre.

Aki ismer minket, az tudja, hogy nagyon hiszünk az összefogásban, tudjuk, hogy együtt, közösen sokkal többre tudunk menni, sokkal nagyobb dolgokat tudunk elérni. Éppen ezért különösen boldog vagyok, hogy immár második alkalommal tudtunk összefogni „A rák ellen, az emberért, a holnapért” Társadalmi Alapítvánnyal, amely szervezettel egy együttműködési megállapodás is aláírásra került annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tudjuk informálni az embereket arról, hogy mennyire fontos az önvizsgálat, a szűrés az egészséges életmód a daganatos betegségek megelőzésében.

De nem szabad elfelejtenünk, hogy számos egyéb daganatos megbetegedés is fenyegetheti az egészségünket.

Ma már tudjuk, hogy a daganatos megbetegedések kialakulásában a helytelen életmód kritikus módon növeli a kockázatot. Vagyis egy része megelőzhető lenne akkor, ha már egészen kicsi kortól kezdve, de fiatal kortól kezdve mindenképp fontossá válna az egészséges életmód.

Az egészségügy hat rizikó faktort tart számon ezen a területen:

  1. Magas BMI – vagyis az elhízást, amelyek jelentős része a helytelen táplálkozási szokások és az ülő életmód miatt következik be.

  2. Kevés gyümölcs fogyasztása

  3. Kevés zöldség fogyasztása

  4. Inaktív mozgásszegény mindennapok

  5. Magas alkoholfogyasztás

  6. Dohányzás

Ezek a rizikófaktorok nem csak a daganatos megbetegedések, de egy sor más betegség hátterében is fellelhetőek és az egészségügy nem véletlenül hangsúlyozza ezeket. Hiszen nagyon sok betegségtörténet indul a felsoroltak, vagy azok összekapcsolódása alapján.

 

Édesanyaként a fiatalok korosztályában is fontosnak tartom a megfelelő felvilágosítást a daganatos megbetegedéseket illetően. Jómagam azt vallom, az lenne az ideális, ha a szülőktől a gyerekek mintakövetés révén tanulhatnák el-ahogy a beszédet, vagy a társas viselkedés legfontosabb elemeit – az egészségtudatos magatartást.

A fiatalok egészségtudatos attitűdjének pedig két kulcsfontosságú eleme az egészségmegőrző életmód és a rendszeres szűrővizsgálat.

Mert a daganattal szemben az egyik legértékesebb eszközünk a rendszeres szűrés. De a szűrések akkor hatékonyak, ha azokat időben és rendszeresen végezzük el. Ha nem csak hébe-hóba, amikor valami ránk ijeszt, hanem stabil rutin az életünkben. Ezt a rutint pedig egészen fiatalon, kamaszkorban kell megszereznünk.

Az egészséges életmódra való áttérés minden pillanatban jó döntés lehet.Hiszen mindenképp jó döntés az, ha felhagyunk egészségtelen, szervezetünket romboló szokásokkal. De minél fiatalabb korban történik meg az átállás, annál nagyobb eséllyel kerüljük el az olyan megbetegedéseket, amelyek az életmóddal összefüggésben állnak, vagy állhatnak.

Azt tanítsuk meg nekik, váljunk előttük jó példává, hogy érdemes az egészség mellett dönteni.

 

Mindemellett elengedhetetlen a rendszeres testmozgás beemelése a mindennapokba. A vitaminban és rostokban gazdag táplálkozás, vagyis elengedhetetlen a zöldség és gyümölcs fogyasztása a zsíros, finomított cukrot és fehérlisztet tartalmazó fogások helyett. Mert ez lehet az alapja a megfelelő testsúly, a BMI megőrzésének és a fitt élet fenntartásának.

A daganatos megbetegedésekről, a mellrákról, a megelőzésről, valamint a megküzdési stratégiákról nem lehet eleget beszélni. Kiemelt figyelmet követelő téma ez, amiről minél többet kommunikálunk, annál nagyobb eséllyel lehet egyéni és társadalmi szinten is felhívni a figyelmet erre a betegségre.

Nagyon fontos azonban úgy kommunikálni róla, mint egy olyan betegségről, amely megelőzhető, amely nem feltétlenül végzetes, hiszen a korai, időben elvégzett szűrővizsgálatok, az önvizsgálat, valamint az egészséges életmód segíthetnek a daganatos megbetegedések elkerülésében, a megelőzésben, valamint abban is, hogy minél nagyobb eséllyel tudjunk szembeszállni vele, ha mégis érintettekké válunk.

hirado.hu