Fásítási program – Ezúttal a Dob utcai játszótér volt a helyszín
Fotó: Trifonov Éva

A dr. Kovács Ferenc polgármester által kezdeményezett fásítási programnak köszönhetően 2020 óta több mint 1500 facsemetét ültettek el Nyíregyháza különböző területein, és idén újabb 194 csemetével gazdagodik majd a város. Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere a Dob utcai játszótér mellett ültetett ezüst amerikai ámbrafákat.

 

– Ezen a tavaszon körülbelül kétszáz fát fogunk elültetni Nyíregyháza különböző pontjain és részein. Ezek egy része újraültetés, olyan fákat is pótlunk, amelyek az időjárási körülmények miatt kiszáradtak. Próbáljuk ezeket a fákat minél nagyobb ütemben pótolni, hiszen az lenne a lényeg, hogy minél nagyobbra nőjenek és minél több port fogjanak fel, valamint kellemes környezetet biztosítsanak. Van egy másik része is a polgármesteri faültetési programnak, mégpedig az, hogy keressük azokat a helyeket, parkokat, játszóterek környékét, akár fasorok között, ahol még hiányoznak fák és kell az árnyék. Mint például itt is, a Bernstein Béla téren, ahol emeletes házak vannak, a fáknak jótékony hatása van, ezért is ültetünk most itt. Természetesen ez a program ősszel tovább fog folytatódni – mondta el dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Az elmúlt időszakban a város számos pontján, többek között a Bujtosi Városligetben, a jósavárosi Robinson dombon és a Stadion utcai új kondipark mellett is ültettek el fákat. A fásítási program már jó ideje tart, dr. Ulrich Attila alpolgármester azt is elmondta, az új helyszínek megtalálása jelent nagy feladatot. Továbbá a lakosság jelzéseit is folyamatosan figyelembe veszik.

– A lakosság nagyon figyel és érzékeny ebben a témában, ez egy nagyon jó dolog, mindig szólnak, ha esetlegesen egy építkezésen megsérül egy fa, vagy valahonnan hiányzik. Ahogy jelzik ezt, a NYÍRVV Nonprofit Kft. munkatársai felmérik a lehetőségeket, ha esetleg vezetékek vannak, és nem tudnak fát ültetni, megpróbálják magasan növő cserjékkel pótolni a hiányt. Erre nagyon komoly erőt és energiát szánunk, mert nem mindegy az, hogy a jövő Nyíregyházája ebből a környezeti szempontból milyen lesz – tette hozzá dr. Ulrich Attila.

A programnak köszönhetően 2020 óta több mint 1500 facsemetét ültettek el Nyíregyháza különböző területein, és idén újabb 194 csemetével gazdagodik majd a város. A cél továbbra is az, hogy még egészségesebb és élhetőbb legyen a szabolcsi vármegyeszékhely.

Kapcsolódó galéria

A Dob utcán folytatódik a fásítási program