Farkas vs. Piroska a nagyszínpadon – Szilágyi Bálint rendezővel beszélgettünk

Szilágyi Bálint rendezőnek nyolc nap alatt két premierje lesz. A Farkas vs. Piroskáé október 11-én a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán, majd a Csillagképeké a Radnóti Színház Tesla Laborjában. (Megjelent a Nyíregyházi Napló október 11-ei számában.)

– Ez valóban nem mindennapi dolog – válaszolta kérdésemre a fiatal rendező. – Azért valósulhatott meg, mert Pesten a Csillagképeket már elkezdtük próbálni július végén Lovas Rozival és Brasch Bencével, augusztus végén pedig folytattuk a folyamatot. Ezt követően én Nyíregyházán kezdtem dolgozni, Bence Budapesten próbált egy másik darabot, Rozi pedig forgatott és játszott más előadásokban. Nem érzem, hogy hátráltatná a munkánkat, hogy olykor leállunk a próbákkal, hiszen a színészek kaptak feladatokat, s önállóan is próbálnak. Ez már a negyedik munkám a Radnótiban, de dolgoztam többek között az Operaházban, a Madáchban, a Budapest Bábszínházban és a Hatszín Teátrumban is. Én javasoltam a Piroska és a farkast, mert mindig lenyűgözött ez a mese, amelyben a serdülőkor határán lévő lányt a farkas le akarja téríteni a jó útról. Már Perrault moralizáló szándékkal írta át a mese első feldolgozását, nem volt a végén happy end, de mi a Grimm-féle változatot vettük alapul dramatizálásunk során.

Mindenkit bajba sodorhat a „farkas”

Mint Szilágyi Bálinttól megtudtuk, a történettel ősidők óta arra akarták figyelmeztetni a lányokat, hogy ne engedjenek a csábításnak. Kiderül a meséből, mivel lehet őket tévútra vezetni: szavakkal, a hiúságukra apellálva. A mese műfajának sajátossága, hogy ezek a történetek elsőre ijesztő  elemeket  is  hordoznak, ilyen például a farkas gyomrában eltöltött idő.

A rendező Bettelheim gyermeklélektani könyvében olvasta, hogy a kicsik igénylik is a rémségeket, hiszen a vétkes, a gonosz megbüntetése elemi szükségletük. Hat éven felülieknek szánják az előadást, bár a problémakör a serdülőkorúakat érinti igazán, de remélhetőleg a felnőttek számára is kellemes szórakozást nyújt majd. A cím megváltoztatásával Szilágyi Bálint jelezni akarta, hogy egy olvasatról van szó. Minden mondatot, motívumot megtartott az eredeti meséből, például, hogy a nagymama és Piroska között nagyon szoros a viszony, a kislányt mindenki szereti, de sok mindent hozzáírt, hiszen a meglévő szöveg túl rövid lenne egy színházi előadáshoz.

Tanítva szórakoztat

– Remélem, kellemes meglepetések érik majd a nézőket – folytatta. – Azért raktam a címben a Farkast előre, mert nagyon jelentős szerepe van a történetben, amit nem hagyományos sorrendben mondunk el. Márkus Sándornak köszönhetően sajátos látványvilága lesz az előadásnak. Mielőtt hozzákezdett a tervezéshez, kutatást végzett arról, mi köti le a mai gyermekeket. Sajátos technikát dolgozott ki: nylonból nagyméretű, felfújható bábokat készít. Piroskáék házát is új módszerrel építettük meg. A zeneszerző Tallér Zsófia, akinek meseoperáját nemrég játszotta az Operaház. Remekül tud a zenén keresztül szólni a gyermekekhez. Újszerű az is, hogy az anya csak dalokon át szólal meg, s ezek nagyon szépek. A Lázár Ervin Programnak köszönhetően sokan látják majd az előadást, ezért minden szerepet lekettőzve játszanak a színészek. Reményeink szerint egy szórakoztatva tanító, nem szájbarágósan didaktikus, szellemes előadást látnak a nézők.                                          

 

A Móricz Zsigmond Színház műsora

Október 12., szombat

19.00 Oscar, E. Kovács bérlet, Nagyszínpad

Október 14., hétfő

9.30 A három kismalac, Süsü bérlet, Művész Stúdió

10.00 Farkas vs. Piroska, Ágacska bérlet, Nagyszínpad

11.00 A három kismalac, Szaffi bérlet, Művész Stúdió

14.00 Farkas vs. Piroska, Árgyélus bérlet, Nagyszínpad

Október 15., kedd

10.00 A három kismalac, Kukori bérlet, Művész Stúdió

10.00 Farkas vs. Piroska, Csipet csapat bérlet, Nagyszínpad

14.00 Farkas vs. Piroska, Csipkerózsika bérlet, Nagyszínpad

17.30 Bencs Estek: író-olvasó találkozó Varró Dániellel, Bérletszünet, Bencs Villa

Október 16., szerda

9.30 A három kismalac, Tarzan bérlet, Művész Stúdió

10.00 Farkas vs. Piroska, Csizmás Kandúr bérlet, Nagyszínpad

11.00 A három kismalac, Szivárvány bérlet, Művész Stúdió

14.00 Farkas vs. Piroska, Csőrike bérlet, Nagyszínpad

Október 17., csütörtök

10.00 Farkas vs. Piroska, Bérletszünet, Nagyszínpad

10.00 A három kismalac, Shrek bérlet, Művész Stúdió

14.00 Farkas vs. Piroska, Garfield bérlet, Nagyszínpad

Október 18., péntek  

9.30 A három kismalac, Törpapa bérlet, Művész Stúdió

11.00 A három kismalac, Tom és Jerry bérlet, Művész Stúdió

19.30 Tanár úr kérem!, Bemutató kamara bérlet, Krúdy Kamara