Falusi Majális – Egész napos programokkal várja az érdeklődőket a skanzen
Fotó: Archív

Egész napos programra várják az érdeklődőket május elsején a Sóstói Múzeumfaluban. Az új nyitvatartási rend szerint 10 órától egészen 18 óráig érkezhetnek a látogatók a skanzenbe, ahol színes, hagyományőrző Falusi Majálist rendeznek. 

– Hajdú Ágota zenegyermekei, a Zéta Zenekar mind láthatóak lesznek a színpadon 10 óra 30 perckor és 12 órakor. Érdekesség, hogy cirkuszt hozunk a faluba. A Tintaló Cirkusz látogat el hozzánk, és egy gyereksátrat építenek fel, ahol belül akár 30 gyermek is élvezheti a cirkuszi hangulatot. Ezen kívül egyszemélyes Batyu színház is ellátogat hozzánk, ahol furfangos székely mesék és Holle anyó története elevenedik meg. De elmaradhatatlan a lovas kocsikázás is. Íjászkodással, ételkóstolással és kézműves tevékenységekkel is készülünk – mondta el Kácsor Ignácz Gabriella, a Sóstói Múzeumfalu múzeumpedagógusa, rendezvényszervezője.

A kézműves tevékenységek során akár mézest is díszíthetnek a gyerekek, vagy terményképet készíthetnek, de akár már az anyák napját is előkészíthetik filc virágokkal. Természetesen a majális központi eleme, a májusfaállítás sem marad el a Sóstói Múzeumfaluban.

– A májusfaállítás a legényeknek és a legénybandáknak azon szokása, amikor egy kiszemelt lány kapujába észrevétlenül, az éj leple alatt fát állítanak. A fa ki van díszítve akkor, ha a fa állítójának szándéka komoly, akár udvarlási, akár házassági szándékkal fordul a család felé. Ha ezt a dolgot szerették volna egy kicsit nyomatékosítani, akkor egy üveg pálinkát a leendő apósnak a májusfa mellé állítottak. Természetesen ez a szokás is megelevenedik nálunk, a Sóstói Múzeumfaluban. 11 óra 30 perctől a Margaréta és a Kismargaréta Együttesekkel várjuk a Jánkmajtisi portán azokat az érdeklődőket, akik szeretnék megnézni, hogyan is néz ez ki élőben – emelte ki Kácsor Ignácz Gabriella.

A Falusi Majálisra tehát május elsején 10 órától várják az érdeklődőket a skanzenben. A színes programkavalkádban pedig a család minden tagjára gondoltak a szervezők.