Falusi majális a Sóstói Múzeumfaluban
Falusi majális a Sóstói Múzeumfaluban

A majális hosszú évtizedek óta kiemelkedő eseménye a Sóstói Múzeumfalu programjainak. A májusfaállítás pedig idén sem marad el, sőt, jövő héten vasárnap az édesanyákra is gondolnak, ezért anyák napi fénykép- és mézeskalácsszív készítésére is lehetőség nyílik.

A hosszú hétvégén még húsvéti programokat tartottak a Sóstói Múzeumfaluban, jövő héten pedig már a majális lesz a főszerepben. Idén május elseje vasárnap, ráadásul ekkorra esik anyák napja is, így kettős ünnepet tartanak majd.

A tánccsoportok felállítják a májusfát

A hagyományokhoz híven a Margaréta és Kismargaréta Tánccsoportok felállítják a tavasz szimbólumát, a májusfát – a csodálatos, de kihalóban lévő szokás egykor a fiúk dolga volt, így tisztelegtek a szívük kiválasztottja előtt –, de lesz bábszínház, fellép a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia, a kicsiket pedig Csiri-biri Babatorna várja. Mindemellett a falusi vásár megannyi színes portékával kedveskedik a vendégeknek.

Május első napja a tavasz beköszöntének, a természet megújulásának és a szerelemnek az ősi ünnepe, amelyről a magyar nyelvterület minden pontján zöldellő faág kitűzésével emlékeznek meg.

Az édesanyákra is gondolnak

Az idei május 1-je különleges lesz, mert egybeesik a legszerethetőbb ünnepünkkel, az anyák napjával. A Sóstói Múzeumfalu a megszokott hagyományőrző programok mellett az anyák szerepére is szeretne hangsúlyt fektetni. Ezen a vasárnapon anyák napi fénykép- és mézeskalácsszív készítésére is lehetőséget kínálnak.

A nap folyamán lesz még népi ételek kóstolója, kovácsbemutató, kézműves foglalkozás, fazekasfoglalkozás, és népi játszóudvar is. A Falusi majálison a család apraja-nagyja találhat kedvére való programot, hiszen a Sóstói Múzeumfaluban élmény a hagyomány!