Fakivágási gyakorlat
Közös fakivágási gyakorlatot tart a NYÍRVV Nonprofit Kft. és a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóság a Nyíregyházi Parkerdőben. A tűzoltók a leszakadt ágak és a kidőlt fák okozta veszélyforrások elhárításában szerzett eddigi tudásukat mélyítik el. A gyakorlatot három napon keresztül, február 27. és március 1. között tartják.

Féléves gallyazási és darabolási gyakorlatukat végzik a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóság tagjai a Nyíregyházi Parkerdőben. Február 27. és március 1. között bővítik a favágással kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismereteiket a tűzoltók a NYÍRVV Nonprofit Kft. munkatársainak a segítségével. Erre azért van szükség, mert a város területén is bármikor előfordulhat, hogy ilyen helyzetekben kell mentési feladatokat végrehajtaniuk a katasztrófavédelem tagjainak, akár egy vihar okozta kárfelszámolásnál, amikor a leszakadt ágak vagy a kidőlt fák veszélyeztethetik nemcsak a személy-, de a vagyonbiztonságot is.

További képekért kattintson a fotóra!

Dóka Imre, tű. főhadnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, itt elsősorban a gyakorláson van a hangsúly, azon, hogy egy adott éles helyzetben minél rövidebb idő alatt és már rutinosabb fogásokkal be tudjanak avatkozni.

 

Hosszabb távú együttműködés

 

Nem először gyakorlatoznak együtt a tűzoltók a NYÍRVV munkatársaival, a város pedig nyitott arra, hogy a közös munka a jövőben tovább folytatódjon. Keczkó János, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-fenntartási irodavezetője kiemelte, szeretnék, ha egy együttműködési megállapodás keretében ezután rendszeresen végrehajthatnának a tűzoltók hasonló gyakorlatokat a Nyíregyházi Parkerdő területén.

 

Nemcsak tűzoltás

 

2016-ban 751 tűzesethez riasztották a tűzoltókat, míg közel kétszer annyi, összesen 1420 műszaki mentéshez vonultak ki. Ez is azt mutatja, a tűzoltók munkája nemcsak a tűzoltási feladatokra terjed ki, hanem jelentős részt tesz ki benne a műszaki mentés is. Ezek közé tartozik a vihar okozta károk elhárítása mellett például az állatmentés, a katasztrófahelyzetek felszámolása vagy a vasúti, közúti és légi belesetek alkalmával végzett műszaki mentés is.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)