Fakivágás csak engedéllyel

 Kizárólag az önkormányzat engedélyével távolíthatja el magánszemély a lakóépülete előtt álló fás szárú növényeket. Még akkor is, ha saját kezűleg ültette azokat. Ezzel szemben a növényekről való gondoskodás, a lehulló falevél eltakarítása az ingatlan tulajdonosának feladata.

Sokan nem tudják, hogy mind a középületek, mind a magánházak előtti növények tulajdonosa az önkormányzat. Mégpedig azért, mert ezek a növények közterületen állnak, így az önkormányzat tulajdonát képezik, még akkor is, ha azt magánszemély ültette. Ennélfogva, ha a korábban saját kezűleg ültetett fát, bokrot már nem találja valaki a környezetbe illőnek, vagy valamilyen más okból úgy dönt, hogy eltávolítja azt, nem teheti.

Gondozni kell a növényeket

Ugyanakkor kötelessége a növényt gondozni, környezetét rendben tartani, védelméről gondoskodni. Helyi rendeletünk - összhangban az országos rendelkezésekkel - tartalmazza, hogy az ingatlan tulajdonosának, használójának kötelessége a lehulló lombot összetakarítani, az ingatlan előtt húzódó fás szárú növényeknek az állapotára vigyázni, öntözni, gyomlálni. - emelte ki Sigmond Sándor, a város főkertésze.

Tilos kivágni, eltávolítani

Abban az esetben, ha a lakóingatlan előtt, közterületen álló növény vihar vagy egyéb ok miatt megsérül, esetleg balesetveszélyessé válik, valamint a közlekedést is akadályozza, az ingatlan tulajdonosának kizárólag bejelentési kötelessége van, amelyet mind a NYÍRVV Nonprofit Kft., mind a főkertész irányába megtehet. A növény eltávolításáról a megfelelő feltételek mellett a szakemberek gondoskodnak. A főkertész mindezek mellett felhívja a figyelmet arra, hogy saját kezűleg elmozdítani egy nagyobb letört faágat, vagy kidőlt fát, nem csak tilos, de balesetveszélyes is.

Piszár Tünde

(Fotó: archív)