Csökkenőben a járvány
Az elmúlt héten csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Járvány még van, de már lényegesen kevesebb az új beteg, mint korábban. A kór még felütheti a fejét, ezért nem árt az óvatosság, az orvosok szerint fontos betartani a higiénés szabályokat.

A 2016-17-es szezonban az eddigi évekhez viszonyítva korábban, már december elején megjelent az A típusú influenza a megyében. Karácsony előtt a megbetegedések gyakorisága már átlépte a járványküszöböt, azóta a vírus folyamatos jelenlétéről kaptak tájékoztatást a szakemberek. Emiatt a megye több kórházában teljes, vagy részleges látogatási tilalmat rendeltek el, amelyet február végén, a nyíregyházi egészségügyi intézményekben feloldottak.

 

Lecsengőben a kór

 

A vírus gyengülni látszik, február utolsó hetében már lényegesen kevesebben keresték fel háziorvosukat influenzaszerű tünetekkel.

Dr. Salzmann Marianna, megyei tisztifőorvos, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, Népegészségügyi Főosztály, Járványügyi Osztályának főosztályvezetője elmondta, a megyében a nyolcadik héten háziorvoshoz fordulók aránya körülbelül 64 százalékkal csökkent. Hozzátette, összevetve az azt megelőző héttel, amikor még 26 százalékkal csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma, elmondható, hogy több, mint 70 százalékkal csökkent a tendencia a járványgörbén. Elmagyarázta, majdnem elértük a járványküszöböt.

 

Vigyázni még most is kell!

 

A tisztifőorvos arra figyelmeztet, az óvatosság ilyenkor sem árt, hiszen a változékony időjárás legyengítheti az emberek immunrendszerét, mellette pedig a vírus még a szervezetekben bujkálhat és újra fertőzhet. Az influenza bakteriális, vagy egyéb szövődményei miatt többen még nem gyógyultak meg teljesen. Az idei járványban a statisztikák szerint főleg a 14 éven aluli gyerekek betegedtek meg. Szövődmény leginkább a 65 év felettieknél fordult elő, influenza miatt pedig senki nem vesztette életét a megyében.

 

A 20. hétig figyelnek

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Járványügyi Osztályán a 20. hétig folyamatosan figyelik az influenza helyzetet és tájékoztatják erről a háziorvosokat és a lakosságot. A szakemberek szerint, mivel ebben a szezonban hamarabb kezdődött, korábban is érhet véget a járvány.

ME.

(Fotó: internet)