Fájhat, ha nem tartja be a szabályokat
Komoly tízezrek ugorhatnak ki a pénztárcánkból, ha a társasházban nem dugtuk el a folyosón tárolt faszekrényünket, vagy éppen a szemeteskukákat és a több méter magas virágtartókat is a lépcsőházban tároljuk. Ezek ugyanis, tűz esetén, komoly akadályt jelenthetnek a lánglovagoknak, az pedig tény, hogy egy lakás akár pár percek alatt is porig éghet. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. szeptember 22-ei számában)

A tűzoltók egész évben sorra járják a társasházakat és ellenőrzik azok tűzvédelmi helyzetét. Ezeknek a célja nem a bírságolás, hanem az épületben élõk biztonságának javítása, azonban gyakran mégis több százezer forintos bírságot kell súlyos, vagy ismétlõdõ hibák miatt kiszabni – tájékoztatta a Nyíregyházi Napló szerkesztõségét Dóka Imre, a Sz-Sz-B Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivõje.

TÖBB MINT NÉGYSZÁZ ALKALOMMAL

– Tavaly több mint négyszáz alkalommal riasztották a tûzoltókat lakóotthonokban keletkezett tûzhöz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, idén pedig 371 ilyen eset volt. Nagy valószínûséggel ezeknek egy részét meg lehetett volna elõzni – hangsúlyozta.

GYAKORIAK AZ ISMÉTLÕDÕ HIÁNYOSSÁGOK

Mint megtudtuk, a hatósági ellenõrzéseken az ismétlõdõ hiányosságok között szerepelnek a tûzoltási felvonulási területek kijelölése és biztosítása, így parkoló autókat, oda nem való fákat, bokrokat találtak a hatóság munkatársai. Több helyen a szárazfelszálló vezetékek felülvizsgálata hiányzott, a táplálási helyek, szekrények nem voltak hozzáférhetõek, a hõ- és füstelvezetésre szolgáló ablakok nyitási lehetõségét több esetben is ráccsal akadályozták a folyosókon, de probléma szokott lenni még a menekülési útvonalak leszûkítése, ahol székeket, különféle bútorokat, szemeteskukát egyaránt elhelyeznek szabálytalanul.

HELYET KELL BIZTOSÍTANI

Az Országos Tûzvédelmi Szabályzat magában foglalja, hogy az épület közlekedési, tûzoltási felvonulási útvonalait, területeit, valamint vízszerzési helyekhez vezetõ útjait állandóan szabadon és olyan állapotban kell tartani, amely alkalmas a tûzoltó gépjármûvek közlekedésére és mûködtetésére. Abban az esetben, ha a közlekedõ 1,1 méter széles, akkor a menekülési útvonalon nem helyezhetõ el a menekülést, közlekedést akadályozó tárgy. A tûzvédelmi hatóság nem engedélyezi a menekülési útvonal leszûkítését, valamint éghetõ anyag tárolását, éghetõ burkolat elhelyezését, ha az elhelyezett tárgy tárolásra szolgál (szekrény), az elhelyezett, tárolt anyag, tárgy tûzkeletkezést idézhet elõ, és többek között, ha annak esetleges eldõlése, elmozdulása akadályozná a kiürítést, a tûzoltó beavatkozást. A mentésre, valamint hõ- és füstelvezetésre szolgáló ablakhoz vezetõ folyosórészt pedig tilos ráccsal lezárni. A hulladékledobó helyiségeket is tárolásra csak úgy lehet igénybe venni, ha a födémáttöréseket a födémre jellemzõ tûzállóságú rendszerrel lezárják, és a helyiség ajtaját tûzgátló ajtóra cserélik.

A háromszintesnél magasabb és tíznél több lakásos épületek esetében írásba kell foglalni az épületek használatával kapcsolatos tûzmegelõzési szabályokat. Ezeket pedig érdemes, mi több, be is kell tartani mindenkinek, hiszen az ilyen társasházakban baj esetén akár több száz lakó élete is veszélybe kerülhet, egy oda nem illõ virágcserép vagy bútor miatt is.

KÉRHETNEK TÁJÉKOZTATÁST

A közös képviselõk és a lakók a szabályokról folyamatos tájékoztatást kaphatnak munkaidõben a megye négy, így a Nyíregyházi, Kisvárdai, Fehérgyarmati és Mátészalkai Katasztrófavédelmi Kirendeltségeken – hangsúlyozta a szóvivõ.

(Szerző: Bruszel Dóra)