Fagypont és hó – Megváltozott útviszonyok várják a következő időszakban a közlekedőket

A Magyar Közút szakemberei november elején ellenőrizték és beüzemelték a speciálisan téli feladatokat ellátó munkagépeket, valamint téli felszereléssel látták el univerzális járműveiket. A társaságnál november elején kezdődött a téli üzemeltetési rend bevezetése. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hét mérnöksége van a Közútnak, összesen 8300 tonna útszóró só, valamint 120 ezer liter kálcium-klorid oldat áll rendelkezésre térségünkben. A Közút szakemberei a következő napokban 12 órás, váltott műszakokban és 24 órás szolgálatot biztosítva végzik a szükséges téli útüzemeltetési feladatokat és annak koordinációját.

A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint az egyes útszakaszok forgalomnagysága és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el: először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.

A szakemberek azt tanácsolják az autósoknak, ha még nem tették meg, mindenképpen cseréljék le járműveiken a nyári gumikat, téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. A téli gumik tapadása ugyanis nagyságrendekkel jobb, téliesebb útviszonyoknál így az autók féktávjának hossza, és ezzel együtt a balesetek kockázata is csökkenthető. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az autósok hosszabb menetidővel számoljanak és a rossz látási viszonyok miatt fokozott figyelemmel vezessenek. Ha hosszabb útra indulnak a Magyar Közút honlapján tájékozódhatnak az aktuális út- és látásviszonyokról, valamint a forgalmi helyzetről.

 

Horváth Kíra