Rzeszów testvérvárosunkból érkeztek fiatalok a Városházára
Fotó: Szarka Lajos

Ismét Rzeszów testvérvárosunkból érkeztek fiatalok a Városházára pénteken, akiket dr. Ulrich Attila alpolgármester fogadott. A látogatás célja az volt, hogy a magyar és a lengyel diákok eszmecserét folytassanak azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet a városokat élhetővé tenni az ifjúság számára.

A Városházán kezdték a nyíregyházi látogatást a Lengyelországból érkező fiatalok, a következő napjuk pedig azzal telt, hogy ötleteket fogalmaztak meg Nyíregyháza és Rzeszów városával kapcsolatban, hogy ifjúsági szempontból hogyan lehet ezeket fejleszteni.

„Alapból a kultúra miatt is teljesen máshogy látják a mi városunkat, illetve Rzeszów akárhogy hasonló Nyíregyházához, - illetve elég fontos testvérvárosa Nyíregyházának - egy teljesen különböző kultúrát képvisel, sokkal internacionálisabb. Emiatt egy külön perspektívát láthatunk. Ezen kívül nagy szerencsénk, hogy a lengyel csapatból rengeteg külföldi diák jelent meg. Lengyelországban tanulnak, de mondjuk Spanyolországból, Ukrajnából és egyéb más országokból is érkeztek.” – nyilatkozta Takács Zsófia diákpolgármester.

A nyíregyházi látogatás a projekt második része volt, az első rész korábban Rzeszówban megtörtént. Ez nem csak azért fontos, mert a fiatalok megfogalmazhatják meglátásaikat a városvezetések számára azzal kapcsolatban, hogyan látják ők az otthonukat, de társadalmi jelentősége is van annak, hogy a két testvérváros jó viszonyt ápol egymással.

„Több szempontból fontos ez. Külföldi régi partner városokkal jóban lenni soha nem árt, mert az ember tanulhat a másiktól, de emellett turisztikailag sem hátrányos, hogyha, ismerik Nyíregyházát. Másrészt ennek az az értelme, hogy a fiatalokat meg tudjuk mozgatni, be tudjuk vonni a társadalmi életbe úgy, hogy érezzék azt, hogy a mindennapi teendőik és a tanulás mellett hogyha vannak jó javaslataik, akkor azt a városvezetés elfogadja.” – hangsúlyozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A pénteki ötletelés során felmerült, hogy a lengyel testvérvárosunkban az ifjúság sokszor szervez programokat, melyek nem csak a szórakozást, hanem a társadalmi szerepvállalást, vagy akár az edukációt is előtérbe helyezik, a nyíregyházi DPI nyitottan áll ahhoz a kérdéshez, hogy ezt Nyíregyházán is megvalósítsák, hiszen korábban is volt arra példa, hogy a nyíregyházi fiatalok különböző zöld programokat valósítottak meg az önkormányzattal együttműködve.

Kapcsolódó galéria

Lengyel diákok a Városházán 20240614