Ezer szatmári épületben okozott kárt a vihar és a jég

Kedden kora reggel érte el a vihar Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét. Rozsály és környékén szinte csapadék nélkül szárazon hullott az égből a borsó-, dió-, tojás- és néhol teniszlabda nagyságú jég. 12 településen több mint 700 épületben okozott kárt a jég. A legtöbb kár Rozsályon, Méhtelken, Zajtán és Nagyhódoson keletkezett. Már kedd reggel megalakult a helyi operatív törzs, s a környékbeli tűzoltók megkezdték a károk felszámolását. Délelőtt 10 órakor aztán újabb viharzóna érte el a térséget, amely újabb tömeges kárbejelentéssel járt. Ekkor már 13 településen több mint 1000 ingatlanról jelentettek kárt.

Dóka Imre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője elmondta: az épületeken a törmelékek bontását és a tetők fóliázását a környékbeli hivatásos tűzoltók, a járási és települési mentőcsoportok és önkéntesek végezték, de érkezett segítség a Hajdú-Bihar és a Borsod megyei hivatásos tűzoltóktól is. A katasztrófavédelem szakemberei szerda estig minden lakó- és középületen elvégezték a kárelhárítást.

A katasztrófavédelem munkatársai két nap alatt összesen 700-an, több mint 40 technikai eszköz igénybevételével végezték el a vihar sújtotta településeken a kárelhárítást.

F. A.