Ezer adag kenyérlángos a Városnapon

A „prototípus” már elkészült

 

Már nagy a sürgés-forgás a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Középiskola tankonyhájában. A szakács tanulók szakoktatójuk segítségével kenyérlángost sütnek. Gyakorolnak a Városnapokra, amit idén május 18-án és 19-én tartanak Nyíregyháza újratelepítésének emlékére. A város felkérésére ezer adag kenyérlángost készítenek majd a tanulók, amit egy 13 méter hosszú asztalról kínálnak az ünnepségre érkezőknek.

 

Liszt, hagyma, tejföl, túró és szalonna

 

Ehhez több mint 45 kiló lisztet és 40 kiló szalonnát használ fel a sütésben részt vevő 50 szakácstanuló. Az elősütött tésztára tejföllel és kaporral elkevert túrót és lilahagymát tesznek. A Városnapon három sütőben, három részletben sül majd a finomság.

 

Bemutatkozási lehetőség a diákoknak

 

Tóthné Zsigó Zita, a SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Középiskolája és Kollégiuma igazgatója azt mondta, egy iskola számára rendkívül fontos az, hogy jó kapcsolata legyen a várossal, illetve a városlakókkal. Hozzátette, egy szakképzőiskola számára kiemelt jelentőséggel bír, hogy meg tudja mutatni, a diákjai milyen szakmát tanulnak, illetve, hogy a szakmájukban mennyire felkészültek.

Az iskola tanulói és szakoktatói nem idegenkednek a feladattól, hiszen 2016 őszén a Tirpák Fesztiválra elkészítették a város több mint kétezer szeletes tortáját. A tanulók most is nagy lelkesedéssel készülnek a kihívásra.

 

www.sipkay.sulinet.hu

 

Akinek ízlik a Városnapon felszolgált kenyérlángos, az otthon is megsütheti, hiszen az ünnepség után a tanulók a receptet megosztják az érdeklődőkkel. Az iskola honlapján bárki megtekintheti majd a hozzávalók listáját és az elkészítési módot.

ME.