Ezekről kell tudnia, ha először ad vért – Szükség van az önkéntes véradókra

A biztonságos, ellenőrzött vér a világon mindenhol egyetemes szükséglet, hiszen nélkülözhetetlen az életmentő beavatkozásokhoz, valamint létfontosságú az olyan veszélyhelyzetek idején, mint a természeti katasztrófák, fegyveres konfliktusok vagy éppen járványok.

Ahhoz, hogy Magyarországon megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre, folyamatosan szükség van az önkéntes véradók segítségére.

A véradások hazai szervezéséért felelős Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt az elmúlt hónapokban folyamatosan azon dolgozott, hogy a vérellátás a járvány alatt is zavartalan maradjon. Kékkőiné Nagy Éva, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) kommunikációs és koordinációs igazgatója mondta el a legfontosabb tudnivalókat, arról, milyen feltételei vannak a  véradásnak.

Az OVSZ és a Magyar Vöröskereszt az aktuális szakmai előírások figyelembevételével igyekszik minél több véradóeseményt biztosítani ahhoz, hogy az egyenletes és a folyamatos vérellátással hozzájárulhassanak az egészségügy zavartalan működéséhez és a betegek gyógyulásához.

 

Forrás: hirado.hu