„EZ TÉNYLEG SZERELEM”… NYÍREGYHÁZÁN IS

 A Csík zenekar már lassan három évtizede a magyar népzenei élet egyik meghatározó szereplõje. Megalakulásuk óta több rangos díjjal jutalmazták már meg a kecskeméti formációt, 2007-ben Fonogram-, 2010-ben Príma Primissima-, 2013-ban pedig Kossuth-díjat kaptak, hogy csak néhányat emeljünk ki a hosszú listáról. Adtak már önálló koncertet a Sziget Fesztivál Világzenei Nagyszínpadán, de felléptek a Sydney Olimpián, és részt vettek olasz és amerikai koncertturnén is. Az pedig külön öröm számunkra, hogy a zenekar vezetõjének ráadásul kötõdése is van városunkhoz.

,,NYÍREGYHÁZÁN TALÁLTAM MEG ÉLETEM PÁRJÁT!"

– Életem legfontosabb eseménye köt a megyéhez, Nyíregyházával pedig már több mint 10 éve van kapcsolatom. A fõiskolán voltam óraadó tanár, majd néhány évvel késõbb levelezõs hallgató. A feleségem is itt tanult, itt ismerkedtünk meg, így elmondhatom, hogy Nyíregyházán találtam meg életem párját – kezdte a beszélgetést Csík János, aki hozzátette, sok kedves barátot szerzett a városban, ráadásul a Csík zenekar egyik tagja, Makó Péter is Nyíregyházán született. Az pedig külön öröm, hogy a VIDOR Fesztiválon többször felléptek már, és a Bujtosi Szabadidõ Csarnokban is adtak már nagy sikerû koncertet. Mi több, a Móricz Zsigmond Színház tavaly bemutatott Tamási Áron: Énekes madár címû darabjában a Csík zenekar néhány összeállítása is szerepelt.

MOST MÚLIK PONTOSAN

„A Most múlik pontosan címû szám lett az egyik legfontosabb slágerünk. Ráadásul sikere több generáción átível. Az pedig külön öröm, hogy nemcsak a mi népszerûségünket generálta és generálja, hanem a Quimby zenekarét is, ugyanis a frontemberük, Kiss Tibi írta meg a dalt és a szövegét.”
Hogy mi a sikere Magyarország egyik legnépszerûbb népzenei együttesének? Csík János szerint az, hogy õk õszintén muzsikálnak, emellett pedig meg tudták találni a magyar népzene és a könnyûzene egészséges arányát. A közönségünk többgenerációs, akiknek jó minõségû zenét adva, meg tudunk érinteni, és nekünk az õ szeretetük a legnagyobb elismerés.

[REKLAM]

„MINDENKINEK ZENÉLÜNK”

Csík János zenekarának elsõ formációja noha 1988-ban alakult meg, mégis jelenlegi összeállításukban jutottak el a pálya csúcsára. Így, ahogy õ mondja, az utóbbi 10 év nagyon fontos a zenekar életében, hiszen elkezdték összeötvözni a magyar népzenét más mûfajokkal. – A legfontosabb számunkra az, hogy a közönség még mindig nagy szeretettel fogad minket határon innen és túl is, de bevallom, az elért eredmények és a közönség szeretete, amit a legnehezebb szinten tartani. Mi mindenkinek játszunk. Felnõtteknek és a fiatal korosztálynak egyaránt. A koncerteken széles a közönség, hiszen maga a muzsika, amit játszunk, a magyar népzene, egész generációkat szolgált és szolgál ki – hangsúlyozta.

SZERESSÉK A MAGYAR NÉPZENÉT

Hogy a Csík zenekar ennyi év után is óriási népszerûségnek örvend, ahhoz nem fér kétség, mivel pedig õszintén muzsikálnak, így kívánjuk, hogy sikerük a jövõben is csak fölfelé íveljen. – A jövõre nézve az a célunk, hogy a zenékkel jelezzük, éreztessük, az emberek minél jobban kulturált minõségben, igényesebben éljék meg az életüket, szeressék a magyar zenét. Azt akarjuk sugallni, hogy lehet másképpen is élni. A dalok szövege ezt tükrözi: éljenek szépen és értékesen az emberek – hangsúlyozta.

Bruszel Dóra