Extrém hideg

Nyíregyházán szombat délelőtt -13 fokot mutattak a kültéri hőmérők. A nagy hidegben mindössze három árus merészkedett ki az egyik helyi piacra. Vevő is alig volt a vásártéren. Az eladók takarókkal próbálták védeni portékájukat, hiszen a zöldség ebben az időben pár óra alatt megfagyhat. A különösen zord időjárás az árusok szervezetét is próbára tette, akik különböző praktikákhoz folyamodtak a hidegben.

 

Meleg ruha és sok mozgás

 

Lipták Gyuláné őstermelő elmondta, egy kicsit többet mozognak, az árukat betakarják és rétegesen öltözködtek, így próbálták meg értékesíteni az áruikat.

 

A szél még rontott a hőérzeten

 

Az emberek hőérzetén sokat rontott a gyakran megélénkülő, sokszor viharos erejű szél. Így a -13, -15 fokot akár -20-nak is érezhették a szabadban tartózkodók. A nagy hidegben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településén sem volt áram pár órán keresztül. Nagykállóban több mint 200 lakásban maradtak áram nélkül az emberek. A szolgáltató azonban hamar visszaállította a rendet.

Dóka Imre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, szombat délelőtt érkezett a segélyhívás a Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei ügyeletére, mi szerint az áramszolgáltató munkatársainak kellett segítséget nyújtani, hiszen Nagykállóban 220 fogyasztási hely maradt átmenetileg áram nélkül. Dóka Imre kifejtette, a hiba forrása egy tó közepén lévő szigeten volt, így a jégen, a biztonságos bejutáshoz nyújtottak segítséget a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltók. Fél órán belül felszámolta az áramszolgáltató munkatársa ezt a hibát.

Így szombat délben már valamennyi nagykállói otthonban volt áram. Szombat délután a hideg és a viharos erejű szél miatt Kisnamény, Darnó és Jánkmajtis településeken maradtak pár órára áram nélkül az emberek, de a szolgáltatónak ott is sikerült a lehető legrövidebb idő alatt helyreállítani a rendet, így délután fél ötkor már mindenhol helyreállt az áramszolgáltatás.

 

Talán vége az extrém hidegnek

 

A meteorológiai jelentések szerint az extrém hidegnek vége van, még szerdáig várható éjszaka nagyon hideg, -14, -15 fokos értékekre lehet számítani, napközben azonban folyamatosan emelkedik a hőmérséklet, pénteken már 0 fok fölé is emelkedhet a hőmérő higanyszála.

ME.