Export-fórum a gazdaságért

Nyíregyházán, az ország egyik jelentős gazdasági központjában tartotta az Exim Bank 10. exportélénkítő rendezvényét. A vállalkozóknak meghirdetett fórumon az állami exportösztönzés új lehetőségeiről hallgathattak meg előadásokat az érdeklődők.

 

A kedvező feltételek miatt ösztönözni kell a hazai vállalkozásokat

 

Mivel a magyar belső piac viszonylag kevés lehetőséget tartogat a cégeknek, illetve a hazai kis- és középvállalkozások innovációjukkal bizonyítottan versenyképesek külföldön, így az ország érdeke ezt diktálja, hogy segíteni kell a cégeket, ösztönözni a hazai kis- és középvállalkozásokat, lépjenek nemzetközi színtérre.

További képekért kattintson a fotóra!

Helyi sajátosság, hogy a magyarországi bérköltségek még mindig kedvezőbbek, mint a nyugat-európai országokban, de minőségben sok esetben jobbat tudnak előállítani a magyar vállalkozások, mint az ázsiai termelők. Éppen ezért szükséges élénkíteni az exportfolyamatokat.

 

Ösztönzés és konkrét segítség

 

Dr. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese azt mondta, azért jöttek el Nyíregyházára, hogy megismertessék az itteni vállalkozókkal a lehetőségeket. Hozzátette, be kell bizonyítani nekik, hogy nem kell félni a külpiactól, meg kell mérettetni magukat. A fórumon példákról számoltak be, és előterjesztették azokat az eszközöket, amelyek a vállalkozók rendelkezésére állnak és segítik őket abban, hogy a lehetőségeket ki tudják használni.

 

Új, segítő rendszer

 

Az új külgazdasági segítő rendszer 2014-ben jött létre a Külügyminisztérium vezérletével. Ez olyan segítség lehet a vállalkozóknak, amelyre korábban nem volt példa. A pénzintézet az utóbbi időszakban több mint 500 milliárd forinttal segítette a kis- és középvállalkozókat a Magyarországon jelen lévő kereskedelmi bankokon keresztül.

 

Legjobb helyen a fórum

 

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere kifejtette, a település három ország határában helyezkedik el, amely adottságot ki kell használni. Hozzátette, Nyíregyháza gazdasági élete az elmúlt öt évben látványosan fejlődött, ami érinti az exportképes cégeket, valamint a kis- és középvállalkozásokat is. A polgármester úgy vélte, a legjobb helyre érkezett az Exim Bank fórumsorozata, hiszen örülne, ha a gazdaságélénkülés a következő öt évben is fennmaradna a városban. Ehhez viszont szükséges a finanszírozás és az export is. Dr. Kovács Ferenc elmondta, azt reméli, az Exim Bank aktivitása még nagyobb lesz és segíti majd ezt a folyamatot.

 

„Magyarország sikerország”

 

A fórumon elhangzott, Magyarország jelenleg sikerországnak számít, hiszen 2015-ben az egyik legstabilabb politikai és gazdasági tényező volt a régióban. Több mint 90 milliárd eurónyi exportot termelt, a külkereskedelmi többlet pedig 8 milliárd euró fölött állt meg, ami azt jelenti, hogy tavaly 7 százalékkal nőtt az export.

Magyarországnak nagyon jó minőségű talaja van, a mezőgazdasági termékek minősége kiváló, így azokból sokat szállítanak külföldre. Mindezeken túl kommunikációs, infokommunikációs, biztonság- és járműtechnológiai területről is sokat exportálnak a magyar vállalkozások.

 

Cél a 12 ezer vállalkozó

 

Jelenleg a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. portfóliójában 4 ezer olyan kis- és középvállalkozó van, akik exportálni tudnak. A cél az, hogy ez a szám 2020-ig a 12 ezret érje el.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)