Évet értékelt a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

A Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén 7 hivatásos szervezet végzi a mentő- és tűzvédelmi feladatokat. Ezen a területen 4 önkormányzati tűzoltó-parancsnokság rendelkezik elsődleges műveleti körzettel és 13 önkéntes tűzoltó-egyesület segíti a feladatellátást. 2015-ben összesen 1370 esetben riasztották a készenléti állományt, amelyből 102 eset minősült kiemelt műveletnek. A tűzesetek között 29 alkalommal kéménytűz, 19-szer pedig gázszivárgás miatt avatkoztak be a tűzoltók. A kirendeltség szervezeti elemeként működő Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra 2015-ben 916 jelzés érkezett. Ebből 526 volt a tűzeset, 390 pedig a műszaki mentés. A statisztikai adatok azt támasztják alá, 2015-ben az előző évekhez viszonyítva stagnáltak a vonulási adatok, a szabadtéri tűzesetek számai viszont nőttek. Az elmúlt évben 101 ember életét mentették meg a tűzoltók, 18 fő azonban olyan sérüléseket szerzett a balesetekben, hogy már a segítség megérkezése előtt életüket vesztették. Tavaly 151 téves és 1 szándékos vakriasztás érkezett a kirendeltséghez.

 

„Nagyobb” katasztrófa nem volt

 

Gerebenics Károly, tűzoltó alezredes, a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség megbízott vezetője arról számolt be, 2015 alapvetően a katasztrófavédelem és a kirendeltség részéről csendes év volt. Kifejtette, működést meghatározó olyan katasztrófahelyzetek nem alakultak ki, amelyek szervezett, nagyobb beavatkozást igényeltek volna. Az alezredes hozzátette, a „szokásos” tűzoltói beavatkozások jelentették a fő feladatot. Nagyobb hangsúlyt fektettek tavaly a megelőzésre és az önkéntes tevékenység erősítésére.

 

Tűz- és polgári védelem, iparbiztonság

 

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek támogatására kiírt pályázatokon szinte mindegyik megyebeli egyesület sikeresen szerepelt, összesen több mint 7 millió 800 ezer forint támogatásban részesültek. Ezt a pénzt üzemanyagköltségre, oktatásra, védőeszköz-támogatásra, és felújításra fordították. A kirendeltség állománya 2015-ben 1407 hatósági ellenőrzést végzett. Ebből iparbiztonsági szakterületen 128-at, polgári védelem szakterületen 489-et, tűzvédelmi szakterületen 743-at, vízügyin pedig 29-et. Mindezek mellett szakembereik végrehajtottak 18 piacfelügyeleti ellenőrzést.

 

Egyéb feladatok

 

A korábbi évek hagyományainak megfelelően a kirendeltség megrendezte a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági versenyt 10 általános iskolai és 12 középiskolai csapat részvételével. Az elmúlt évben 21 középfokú tanintézménnyel kötött a kirendeltség együttműködési megállapodást, így 586 diák teljesítette a kirendeltség területén működő tűzoltóságok valamelyikén a kötelező közösségi szolgálatot. A feladatok mellett a kikapcsolódásra is jutott idejük a tűzoltóknak. A Tokajban megrendezett Tavaszváró Kupán a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság mindenkit maga mögé utasított.

M. E.