Éves összevetésben csökkent az állástalanok száma Szabolcsban

A legutóbbi, október végén közzétett statisztika szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 40 105 munkanélkülit tartott nyilván a munkaügyi központ, számuk szeptemberhez képest 4,4 százalékkal nőtt, 2013 októberéhez mérve azonban 21,6 százalékkal csökkent.
A megyében idén januártól októberig átlagosan 46 600 álláskeresőt tartottak nyilván, 19,2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A legfeljebb általános iskolát végzettek 23,5 ezres átlaglétszáma az álláskeresők mintegy felét tette ki, középfokú végzettséggel közel 21,7 ezren, felsőfokúval pedig 1428-an rendelkeztek.
A beszámoló szerint a nyilvántartottak korcsoportok szerinti összetételében nem történt jelentős változás az elmúlt egy évben. A huszonöt év alatti álláskeresők csoportjába közel 9,2 ezer álláskereső tartozott, az ötven éven felüli állástalanok állománya 8,6 ezer főt számlált. A hátrányos helyzetű csoportok közé tartoznak a pályakezdők és a több mint egy éve munkát nem találók, előbbiek csoportja száma átlagosan mintegy 7,7 ezer, utóbbiaké pedig több mint 14 ezer volt.
Az adatok szerint az álláskeresők közel fele részesült valamilyen ellátásban: több mint 23 ezren kaptak valamilyen ellátást a munkaügyi központtól vagy az önkormányzattól, 22 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban. Az álláskeresők elhelyezkedési esélyei ugyanakkor javultak, mivel a megyei kirendeltségeken 2014-ben januártól októberig összesen több mint 83,8 ezer álláshelyet jelentettek be a munkáltatók, ami 61 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi adatot - áll a munkaügyi központ beszámolójában.

MTI