Éves értekezlet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségen

A megyei főügyészségen tartott eseményen elsőként Dr. Zsíros Zsolt megyei főügyész számolt be az ügyészség tevékenységéről. Kiemelte, hogy már öt éve folyamatosan csökken megyénkben a hatóságok tudomására jutott bűncselekmények száma, így a befejezett nyomozásoké is, ezért nagy hangsúlyt helyez az ügyészség arra, hogy a kevesebb ügyet még szakszerűbben, törvényesen, eredményesen és a lehető legrövidebb időn belül befejezze. Az ügyészek minden ügyet 30 napon belül elintéztek, csupán 6 bonyolult, nagy terjedelmű ügyben tartott az ügyintézés 30-60 nap között. Kimagasló a váderedményesség is, azaz 100 megvádolt személyből a bíróságok 98-at el is ítéltek az elmúlt évben.

 

Dr. Márföldi Gyöngyi megbízott büntetőjogi főügyészhelyettes a bűnözés alakulásáról elmondta, hogy a megyében mind a bűncselekmények, mind az elkövetők száma csökkent ugyan az elmúlt évben, azonban fokozottan figyelni kell arra, hogy 217 volt a gyermekkorú és 622 a fiatalkorú elkövetők száma, és a gyermekkorúakat cselekményükért felelősségre sem lehet vonni. Kiemelte a cigarettacsempészetet, ami megyénkben új elkövetési formában jelent meg, mert már légi úton - drónnal, sárkányrepülővel, sőt repülőgéppel – is szállítottak Ukrajnából Magyarországra cigarettát a bűnözők.

 

Dr. Sipos László közjogi főügyészhelyettes beszámolt arról, hogy közel 20.000 ügy érkezett ezen a szakterületen az ügyészségre, amelyeknek háromnegyedét a szabálysértési ügyek tették ki. Kiemelten kezeli a főügyészség a környezetvédelmet, a gyermek- és fiatalkorúak ügyeit, rendszeresen tartanak az ügyészek vizsgálatot a megyénkben működő gyermekotthonokban.

 

Dr. Belovics Ernő legfőbb ügyész helyettes köszönetét fejezte ki a megye valamennyi ügyészének az elmúlt évben végzett kiváló munkájáért. Egyúttal felhívta a figyelmet a 2018. július 1. napján hatályba lépő új büntetőeljárási törvényből az ügyészségre háruló feladatokra. Központi szerepet kap a terhelt beismerő vallomása, mert ilyen esetben az ügyésznek lehetősége lesz arra, hogy gyors és egyszerűsített eljárásban segítse elő a bűncselekmény elbírálását.


Dr. Zsíros Zsolt

címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész

főügyész