Évértékelő a Kállayban – Sikeres évet zárt a gyűjtemény
Fotó: Szarka Lajos

Meghaladta a látogatói szám a húszezret a 2023-as évben a Kállay Gyűjteményben. A tavaly alapításának 30. esztendejét ünneplő intézmény sikeres évet zárt, népszerű kiállítások, rendezvények, konferenciák, előadások és nyári tábor színesítette a programkínálatot. Az idei évben egy képzőművészeti kiállítással indítanak, és csatlakoznak a magyar kultúra napjához is.

Sikeres évet zárt a Kállay Gyűjtemény alapításának 30. esztendejében. Az intézmény több mint fél éven át tartó programsorozattal ünnepelt, melyben kiállítások, rendezvények, konferenciák, előadások és nyári tábor is szerepelt. 2023-ban a látogatói szám meghaladta a húszezret, ezt a tendenciát pedig idén is folytatni szeretnék.

– A képzőművészeti kiállítások nagyon fontosak voltak, hisz rengeteg múzeumpedagógiát tudunk rá szervezni, de a Múzeumok Éjszakája, illetve a játéktörténeti kiállításunk is népszerű volt, hiszen ebben Star Wars relikviáktól és Dragon Ball figuráktól egészen a kecskeméti Katona József Múzeum anyagától, a régi idők játékaitól kezdve minden megtalálható volt, úgyhogy arra nagyon-nagyon sokan ellátogattak. Ebben az évben is próbálunk olyan programokat, rendezvényeket szervezni, amelyek hasonlóak és egy kicsit előkészítik a Múzeumok Éjszakáját és utána pedig jó színessé is teszik ezt a programot – emelte ki Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője.

Ahogy azt a Kállay Gyűjtemény vezetője is kiemelte, nagy siker volt a Múzeumok Éjszakájának előfutára, a Játék-tér-játék kiállítás, melyben három különböző, generációkon átívelő kiállítási anyag kapott helyet. A Múzeumok Éjszakáján pedig színes családi programok, kincskeresés, kultúra játékos formában, Dolák-Saly Róbert humorista gyermekműsora és interaktív tárlatvezetése, valamint a Kállay Saunders Band élő koncertje várta többek között a látogatókat. A Kállay-házban még mindig nagy népszerűségnek örvend Nyíregyháza várostörténeti kiállítása, mely interaktív módon mutatja be Nyíregyháza fejlődésének történetét a kezdetektől a rendszerváltásig. A kiállítást hatféle interaktív eszköz, például VR szemüveg, érintőképernyős asztal és kvízszőnyeg teszi még érdekesebbé, amelyeket bárki kipróbálhat.

– A Kállay Gyűjtemény már 21. századi múzeum, hisz már nem mindent a szemnek, semmit a kéznek, hanem lábnak, kéznek, szemnek egyaránt. Szükség van arra, hogy itt mindenki élvezzen mindent, és ezt szeretnénk most még egy picit meg is spékelni a kiállítások megszervezése, illetve lebonyolítása alatt, hiszen nagyon sok kiállítást szervezünk, de többek között a pénztörténeti kiállítás a 2024-es nagy kiemelt programunk. Ez a Magyar Nemzeti Bank százéves évfordulója alkalmából fog megvalósulni és már át fog nyúlni a Múzeumok Éjszakájába, rengeteg színes programmal – árulta el Dohanics László.

A 2024-es év is színesnek és programokkal telinek ígérkezik tehát a gyűjteményben. Elsőként egy képzőművészeti tárlatnak ad otthont a Kállay-ház, és a magyar kultúra napjára is készülnek.

– Ebben az évben az induló programunk Szegedi Attila képzőművész, festőművész kiállítása, de mellette becsatlakozunk a magyar kultúra napja ünnepi programhoz, hiszen a Kállay Gyűjtemény nemcsak a saját relikviáiból szeretne egy időszaki kiállítást megvalósítani, hanem hozzánk kerül a geszterédi aranyszablya hiteles másolata is, amely nálunk kerül kiállításra, gyönyörű tarsolylemezek társaságában – tette hozzá a gyűjteményvezető.

A Geszterédtől Rakamazig időszaki kiállítás január 22-től egészen február 28-ig várja majd a látogatókat, de ami biztos, hogy az idei évben is számos izgalmas kulturális programot tartogat a Kállay Gyűjtemény.