Évente javasolt a szemvizsgálat – Október a Látás Hónapja!

2005 októberében indult a „Látás Hónapja” elnevezésű, Európa szinten is egyedülálló kezdeményezés, melynek célja felhívni a figyelmet a rendszeres látásvizsgálat fontosságára. A látszerészek azt mondják, a szemvizsgálat évente javasolt.


Az elmúlt években drámaian nőtt a rövidlátás gyakorisága. A legfontosabb a szem pihentetése; enyhébb problémákra különböző gyakorlatokat is végezhetünk: akár a tudatos pislogás, a fel-le, a körbe-körbe vagy az oldalra tekintés is segíthet. Gyakori panasz az úszkáló foltok látása, mely legtöbbször nem szembetegség jele, hanem természetes, korral járó folyamat eredménye. Az ún. „száraz szem panaszok”, mint például az irritált, reflexesen könnyező szem, homokérzés vagy rendszeres szúródás, recept nélkül kapható műkönny termékekkel is enyhíthetők. Makó Enikő optometrista elmondta többek között, milyen gyakran érdemes szemvizsgálatra menni.

A rendszeres látásvizsgálat és látásellenőrzés nagyon fontos, mindenkinek aki a közlekedésben részt vesz akár autóval vagy akár gyalogosan vagy akár kerékpárral nagyon fontos, hogy tökéletes minőségben lásson. Ugyanis az úton felbukkanó esetleges kis állatkákat vagy bármilyen tárgyat vagy vészhelyzetet sokkal hamarabb észre lehet venni sokkal gyorsabb az észlelés, hogyha a szemünk ki van korrigálva minthogyha szemüveg nélkül tesszük ezt. Nagyon sokan azt gondolják, hogyha orvosi rendelőben végig tudják olvasni a szemészeti táblát akkor nem szükséges szemüveg, sok esetben olyankor is szükséges a szemnek egy kis korrekció amikor az olvasás tökéletes megy.

Magyarországon a gyengén-, illetve alig látók közel 74 ezren vannak. A látszerészmester elmondta továbbá, hogyan tudunk védekezni az UV sugárzás ellen.

Ahogy az őszbe és a télbe hajlik az időjárás úgy egyrészt a napsugár sokkal alacsonyabb szögből esik be, és gyakorlatilag autóvezetés közben már a korai órákban is zavaró lehet a napsugár beesési szöge. Tehát gyakorlatilag egy olyan szemüveg használata tanácsos ami az oldalfények ellen is véd, hiszen a zavaró fényeket az akkor nem engedi be. Ez természetesen dioptriás kivitelben produkálható ha valakinek erre van szüksége. Továbbá vannak fényre sötétedő és színezett lencse megoldások is.

A kék fény rossz hatása gyors iramban rontja – főként – a fiatalok látását. Ezeket a fényeket mobil telefonok, számítógépek és tv-k bocsájtják ki, erre akár a dioptria nélküli szemüveg is megoldás lehet, a lencsékre fényszűrő réteget tesznek. Ebben a hónapban a város valamennyi optikája ingyenes szemvizsgálattal, tanácsokkal várják az érdeklődőket.

 

Horváth Kíra