Évadnyitó a színházban – Puskás Peti és Dallos Bogi is szerepel Nyíregyházán
Fotó: Trifonov Éva

Megkezdődött a Móricz Zsigmond Színházban a 2020/21-es évad. A járványhelyzetben életbe lépett vészforgatókönyv szerint változik a terv, de klasszikust és kortársat, vidámat és zenéset, régi kedvenc színészeinket és fiatal színinövendékeket is láthatunk a színpadon.

Az Édes Charity Broadway musical szombati bemutatójával folytatódik a 2020/21-es évad a Móricz Zsigmond Színházban. Sikeres előadásokat, régi kedves színészeket és újakat, gyakorlatos színinövendéket találunk az új évadban is a kőszínházban.  Klasszikus és musical, vígjáték és mese is szerepel a programban.

Az előző évad veszteségeivel, a szabadtéri színpadon tartott bérletes pótelőadásokkal és rövid VIDOR értékeléssel kezdte a 2020/21-es évadnyitó társulati ülést Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója.

Bemutatta a társulat új tagjait, a vendégművészeket és a Nyíregyházára érkezett gyakorlatos színészhallgatókat. Gulyás Attila Békéscsabáról igazolt a Móricz Zsigmond Színházhoz:

Mindenfélét játszottam, remélem itt is hamarosan megismernek, és mindenfélét játszhatok majd. Musicalekben szerepeltem, de játszottam Thomas Mann Cipolláját is már. Jöhet minden!

Ezzel az üzenettel aztán elrohant a Szaffi próbára, mely az Édes Charity szombati bemutatója után, október 2-án következik. Szeptember 11-én a bemutató bérletesek a Krúdy Kamara helyett a nagyszínpadon láthatják a sikeres ír drámaíró, Martin McDonagh fekete komédiáját, a Kriplit. Elmarad ugyanis a Kurázsi mama tervezett bemutatója. A marosvásárhelyi rendező, Keresztes Attila nem tudta vállani, hogy levezényli a próbafolyamatot. Ha tovább emlegetjük a veszteségeket, idén nem indul el a Lázár Ervin, színházi nevelést segítő program. A pandémia miatt sajnos kisebb az érdeklődés a bérletek iránt, mint a korábbi esztendőkben, a diákbérletek körül teljes a bizonytalanság. Pedig igazán szép programmal készülnek a művészek. 

Az évad tervezése 2019 decemberében és 2020 januárjában véglegesedett. Akkorra nekünk meg kellett állapodni minden rendezővel, minden színésszel. Kész voltunk teljes egészében, ezen változtatni utólag már nagyon nehéz. Többek között ennek a rendezésnek a meghiúsulása is már egy megoldhatatlan feladat volt, de ha tartani akarjuk a színvonalat, nem tehetjük meg, hogy egy felkészületlen rendezőre bízunk egy ilyen komoly darabot.

- reagált a változás hírére az igazgató.

Ezzel az idén elmaradt Kurázsi mamára utalt az igazgató. Az már viszont biztos, hogy a nyugdíjba vonuló Puskás Tivadar jutalomjátéka, a Napsugár fiúk december elején kerül műsorra. Ha! Ha nem változik a járványhelyzet. Akkor a kettős szereposztás egyik párosa Puskás Peti és Dallos Bogi lesz.

16 éves voltam, amikor apa elkezdett itt játszani, és 19 amikor én színpadon játszottam. Azóta nem játszottunk közösen se ezen a színpadon, se más színpadon. Ez azért egy csodálatos pillanat, hogy bejelentették, hogy itt fogunk játszani, és együtt játszunk. Apának ez az utolsó előadása. Nem vendégeskedni jöttünk Bogival, nem játszogatni, nem haknizni – csúnya szóval, hanem azért, hogy a társulat szerves részei legyünk.

- mesélte el gondolatait Puskás Peti. 

Úgy gondolom, hogy ez nem csak a családnak, de nekünk, nézőknek is rendkívüli alkalom lesz.

Az önkormányzat színházi támogatása változatlan - lépett a társulat elé Dr. Kovács Ferenc polgármester, és újabb esélyekkel kínálta meg a művészeket.

A város kulturális negyedében három intézmény is a színházhoz tartozik. A kőszínház, a Rózsakert Szabadtéri Színpad – ami nagyon felértékelődött ebben az évben, hiszen elmaradt bérletes előadásokat tudott a színház pótolni, és tulajdonképpen a VIDOR Fesztivál megrendezéséhez is elengedhetetlen volt. De itt épül a színház mellett – év végéig el is készül – a Szindbád. Lesz színháztörténeti múzeum, étterem – ez a közönségnek is jó lesz – rendezvényterem, pódiumszínpad, tehát egy komplexum, és még mellette a Kállay Kúria, amelynek a közös nagy udvara is ad lehetőségeket.

- nyilatkozta aztán a polgármester.

Homály fedi a jövő nyári filmforgatás körülményeit, de megerősített információ szerint szerződést kötöttek egy produceri irodával, miszerint nyíregyházi színészek szerepelnek majd a tervezett nyíregyházi moziban. Minden részlet egyelőre titok. Az már nem, hogy elkészült Kováts Dénes interjúkötete, melyben az előző évadban nálunk szerepelt színészekről olvashatnak, a mindennapokban pedig a színház megújult honlapját kereshetik.

Kapcsolódó galéria

Évadnyitó társulati ülés a Móricz Zsigmond Színházban