Év végi bűnmegelőzési tanácsok

Sajnos a bevásárlóközpontok, vásárok, pályaudvarok környékén megforduló sok ember - a rendőri jelenlét ellenére - vonzza a mások értékeire vadászó bűnelkövetőket. Nehezítsük meg még jobban a tolvajok dolgát az alábbi óvintézkedések betartásával!

A zseblopásokat jellemzően zsúfolt helyeken, az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon vagy bevásárlóközpontokban követik el. Fontos, hogy az értékeikre mindig ügyeljenek! Éppen ezért javasoljuk, hogy pénztárcáikat, értéktárgyaikat és irataikat soha ne tegyék táskájuk, vagy kosaruk tetejére, azokat mindig zárható belső zsebben, magukhoz szorított táskában, esetleg felcsatolt övtáskában hordják a vásárlások alkalmával! Lehetőség szerint a kabátjuk belső zsebében tárolják a pénztárcájukat, az irataikat, s ha lehet a telefonjukat is! Idegenek lehetőleg ne lássák, hogy mennyi pénzt tartanak maguknál! Mivel az ünnepi időszak alatt nagy a pénzmozgás, érdemes jobban megnézni a bankjegyeket, nehogy hamis kerüljön közéjük! Ahol lehet, inkább bankkártyával fizessenek! A PIN kódjukat ne tartsák a bankkártyájuk mellett, hanem igyekezzenek azt megjegyezni! Pénzfelvétel előtt mindig érdemes szétnézni! A bankautomata használata előtt ellenőrizze a kártyabefogadó, illetve a készpénzkiadó nyílás sértetlenségét! Ha mégis megtörtént a lopás, és ezt észlelték, ne szálljanak szembe a tolvajjal! Ha tudják, inkább távolról kövessék és eközben hívjanak segítséget, azonnal értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112 segélyhívók valamelyikén!

Tömegközlekedési eszközökön, különösen a fel- és leszállások alkalmával figyeljenek környezetükre, kézi-, illetve válltáskájukat szorítsák a testükhöz! Semmiképpen ne tegyék könnyelműen a hátukra, oldalukra! Lehetőség szerint utazás, vagy várakozás során kerüljék a tömeget!

Ha csak tehetik, autójukkal biztonságos, jól látható, megvilágított helyen parkoljanak! Mindig ellenőrizzék le, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék, mert ezek vonzzák az autófeltörőket! Mindig zárják be a jármű ajtóit, az ablakokat húzzák fel, kapcsolják be a riasztót, még akkor is, ha csak pár percre szállnak ki! Az indító kulcsot mindig tartsák maguknál, olyan biztonságos helyen, hogy azt ne tudják jogtalanul megszerezni! Amennyiben észlelték, hogy feltörték kocsijukat, ne nyúljanak semmihez, hiszen a gépkocsit és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja!

Az online vásárlások alkalmával legyenek nagyon körültekintőek! Az internetes csalások elkerülése érdekében kétkedve kezeljék az olyan internetes eladókat, akik szolgáltatásával kapcsolatban kevés értékelést jegyeztek be az ügyfelek, vagy amelyek meglepően alacsony áron kínálják a termékeiket! Legyenek óvatosak a személyes adataik megadásánál is, különösen a bankkártyájukra vonatkozó adatok esetében (ezeket csak a fizetést lebonyolító bank oldalán adják meg)!