Európai Munkavédelmi Hét

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség 2005 óta, kétéves kampányokkal hívja fel a figyelmet különböző munkahelyi kockázatokra, 2014-2015-ben a pszichoszociális kockázatok álltak a program fókuszában. Az ügynökség adatai szerint az Európai Unióban évente 136 milliárd euró, ezen belül Magyarországon kb. 440 milliárd forint, azaz a 4-es metró árával azonos nagyságrendű érték vész el a nem, illetve nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz miatt, amely a kieső munkanapok 50–60 százalékáért felelős. A munkabaleseteket követően a munkahelyi stressz a második legnagyobb kockázati tényező, amely az unió aktív korú népességének a 28 százalékát, azaz 56 millió munkavállalót, a több mint 4 millió magyar munkavállalóból pedig közel 1,1 millió főt érinthet közvetlenül.

 

KÖZÖS ÉRDEK A KOCKÁZATKEZELÉS

 

Minden év 43. hetében, idén október 19–23. között rendezik meg az Európai Munkavédelmi Hetet. Az események fókuszában idén, az előző évhez hasonlóan, ismét a munkahelyi pszichoszociális kockázatok, illetve a distressz egészségi és gazdasági hatásaira vonatkozó figyelemfelhívás áll. Az ügynökség kettős céllal indította az „Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stresszt!” kampányt: egyrészt azért, hogy felhívja a munkáltatók és munkavállalók figyelmét arra, hogy a munkavédelem, így a pszichoszociális kockázatok kezelése közös érdekük, másrészt segítse a lakosságot a munkával kapcsolatos stressz jobb megértésében, elősegítse a kockázatok kezelését, támogatást és iránymutatást nyújtson a munkáltatók és munkavállalók számára.

 

CSÖKKENTENI KELL A STRESSZT

 

A munkavédelmi törvény teszi kötelezővé a munkáltatók számára a munkahelyi kockázatok kezelését, ide értve a pszichoszociális kóroki tényezőket is. A törvényi kötelezettség mellett azonban minden munkáltató saját érdeke is a munkahelyi stressz kezelése, hiszen a növekvő, munkavállalókkal kapcsolatos költségek és a termelés csökkenése rosszabb hatással lehet az eredményekre, ha nem kezeljük a problémát, mint amennyit a sikeres prevencióra és megoldásokra szükséges fordítani.

Sz. T.

(Fotó: internet)