Európában maradna az MSZP

Az ellenzéki párt elnöke országjáró körútjának nyírségi állomásán elmondta, a szocialisták továbbra is arra buzdítják a választókat és a híveiket, hogy ne vegyenek részt a voksoláson. Hozzátette, részt akarnak venni a voksolás ellenőrzésében, így a szavazatszámláló és a választási bizottságok munkájában is. Molnár Gyula ugyanakkor úgy véli, amikor Orbán Viktor és a Fidesz a kvótáról, a menekültekről és Európa jövőjéről beszél, akkor szerinte valójában Magyarország Unióból való kiléptetését készítik elő. Arra emlékeztetett, hogy 2004-ben az MSZP kormányzás alatt lett Magyarország az Európai Unió tagja, és most 2016-ban pedig úgy véli, ez a párt lesz az, amelyik megvédi az ország uniós tagságát.

– Nincs más lehetőség azoknak, akik ezzel a gondolattal egyetértenek, mint az, hogy nem vesznek részt a szavazáson, és ez a szavazás érvénytelen és eredménytelen lesz. Miközben a népszavazás intézményét elfogadjuk, aközben mégis azt mondjuk, hogy egy ilyen csalfa módon összeállított kérdés, egy ilyen megalapozatlan kérdés esetében a nem válasz lehetetlen irányba terelné a dolgokat, az igen pedig csak legitimálná a népszavazást, ezért mi arra kérjük a tagjainkat, szimpatizánsainkat, hogy ezen az alapon maradjanak távol – mondta Molnár Gyula.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára erre reagálva azt közölte hétfőn az MTI-vel; a szocialisták továbbra is arra buzdítják a választókat és a híveiket, hogy ne vegyenek részt a kvótareferendumon. Molnár Gyula nyilatkozatából jól látszik, hogy a szocialisták továbbra sem hajlandóak egyenes választ adni arra az egyszerű kérdésre, hogy igennel vagy nemmel szavaznak a kényszerbetelepítésre – mondta az államtitkár, hozzáfűzve: "a népszavazási bojkottról szóló felhívásuk egyértelmű bizonyítéka ennek".

Z. Pintye Zsolt