Európában egyedülálló képzést kínál a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara

2017-ben indította el a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara, az egészségügyi szociális munka szakot. Akkor 13 hallgató kezdte meg tanulmányait. A szak egyre népszerűbb, ősszel már 15 külföldi diák érkezett, 10 különböző országból.

Vannak Afrikai országokból, Nigériából, Etiópiából, illetve Egyiptomból. Közel és távol keletről, Irak, Szíria, de van szingapúri és mongol hallgatónk is. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon komoly érdeklődés van a képzés iránt. A szak a szó jó értelmében vett hibrid embert termel ki, aki egyszerre ért a szociális problémáknak a kezeléséhez, ugyanakkor egészségtudományi ismeretekkel is masszívan rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nagyon sok helyen tudnak elhelyezkedni akár az egészségügyi, akár a szociális ellátó rendszerben és tudnak dolgozni a rehabilitáció, a kórházi szociális munka, az idős ellátás, idős gondozás területén. Ezek a szakemberek most rendkívül keresettek nem csak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is.

– mondta el Fábián Gergely, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánhelyettese.

A nemzetközi egészségügyi szociális munka mesterszak hazánkban és Európában is egyedülálló, mivel ez egy nagyon komplex szak. A képzés két éves, a hallgatóknak rendelkezniük kell alapdiplomával. Magyarországon végzett diplomások is jelentkezhetnek, amennyiben megfelelő szinten kommunikálnak angol nyelven. A program önköltséges, állami támogatást nem lehet igénybe venni, évente 5000 dollár a tandíj.