Európa-szerte egyedi támogatás a magyar babaváró hitel
Európa-szerte egyedi támogatás a magyar babaváró hitel

A babaváró hitel 2019. július 1-jétől igényelhető a bankoknál. Az eddig elbírált és nagyrészt már folyósított hitelösszeg közelít a 300 milliárd forinthoz. Bankonként viszonylag alacsony az elutasított hitelkérelmek száma, általában jóval tíz százalék alatti. A késedelmes fizetések aránya nem éri el a három százalékot. Mivel a hitel szabad felhasználású, a lakásvásárlás mellett akár állampapír vásárlására is fordítható.

A kormány családtámogatási politikája 2010 óta az, hogy a lehető legtöbb eszközzel segítse a fiatalok életkezdését, a családalapítást, majd a gyermeknevelést.

A rendszer különböző, de egymásra épülő elemei az elmúlt években fokozatosan váltak hozzáférhetővé és fejtették ki szociális és gazdaságélénkítő hatásukat. A babaváró hitel például 2019. július 1-től igényelhető a bankoknál – hangzott el az M1 Szemtől szemben műsorában.

Az eddig elbírált és nagyrészt

már folyósított hitelösszeg közelít a 300 milliárd forinthoz.

Bankonként viszonylag alacsony az elutasított hitelkérelmek száma, általában jóval tíz százalék alatti. A késedelmes fizetések aránya nem éri el a három százalékot. A legörvendetesebb hír azonban az, hogy a felvett babaváró hitelek közel ötven százalékát már felfüggesztették, mert megszületett a vállalt gyermek, vagy a magzat elérte a tizenkéthetes kort.

Trencsán Erika, a Money.hu vezető gazdasági elemzője elmondta, az ilyen méretű pénzügyi segítség nem csak Magyarországon, hanem Európa-szerte is egyedülálló. Hozzátette, a babaváró kölcsön egyedisége abban is rejlik, hogy nem hitelcélhoz kötött, nem kell fedezetet biztosítani hozzá, gyakorlatilag

a tízmillió forint átalakulhat kamatmentes kölcsönné vagy akár vissza nem térítendő támogatássá is.

Kutassy Jenő, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese kiemelte, a babaváró hitel esetében az első gyermek megszületésekor az állam három évre felfüggeszti a hitel törlesztését. A második gyermek érkezésekor szintén három évre szüneteltethető a törlesztés, valamint a fennmaradó tőketartozás 30 százalékát is elengedik.

A harmadik gyermek megszületése után az állam elengedi a teljes hátralévő tartozást,

ezáltal ösztönözve a fiatal házaspárokat, hogy minél több gyermeket vállaljanak.

Trencsán Erika elmondta, a babaváró támogatás egy szabad felhasználású kölcsön, de a pénzintézetek figyelemmel követik, hogy mire veszik fel a családok a kölcsönt. Ezekből az adatokból az látszik, hogy a hitelek mintegy felét lakásvásárlásra igénylik a házaspárok. Hozzátette, a hitel azoknak a családoknak is segítséget nyújt, akik például olyan ingatlant szeretnének megvenni, amit egy bank adott esetben nem fogad el fedezetként. Ez nagy előny jelent a vidéki, kisebb településeken elő családoknak.

A lakásvásárlás mellett az igénylők 13 százaléka megtakarítási céllal veszi fel a kölcsönt,

sokan úgy döntenek, hogy inkább befektetik ezt az összeget, például Magyar Állampapír Pluszt vásárolnak.

Kutassy Jenő azt tanácsolja a házaspároknak, hogy előzetesen tájékozódjanak az igénylés feltételeiről. Kiemelte, a babaváróhitel igényléskor az igénylő házastársak egyikének hároméves, folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie.

Emellett legalább az egyik félnek első házasnak kell lennie. Hozzátette, fontos kritérium, hogy egyik házasfél sem lehet büntetett előéletű, illetve a jövendőbeli édesanya 18 és 40 év közötti életkorú lehet.

Trencsán Erika arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogszabályi feltételeken túl a bank belső bírálati szabályainak is meg kell felelniük az igénylőknek. Hozzátette, ezek a bírálati szabályok bankonként eltérnek, így a hitel elutasítása estén érdemes más bankokat is felkeresni.

Hozzátette, a babaváróhitel összegét befolyásolhatja minden más olyan hitel, ami a KHR-rendszerben, vagyis a hazai pénzügyi intézmények kezelésében álló hitelinformációs adatbázisban látszik. A keretjellegű hitelek esetében a keretösszeg öt százalékát akkor is figyelembe veszik a bankok jövedelemterhelés kiszámításakor, ha nem kihasznált az említett keret.

 

hirado.hu