Éttermi telt ház várható Nyíregyházán

A ballagás nagy esemény nemcsak a végzõsöknek, hanem a szülõknek is. A diákoknak el kell dönteni, hová menjenek el fodrászhoz, vagy éppen milyen legyen az ünnepi smink és a menü, a szülõknek pedig „nincs más dolguk”, mint meghúzni a kiadások felsõ határát és persze mélyen a zsebbe nyúlni. A legtöbben e kitüntetõ alkalomra már jóval elõbb felkészültek és megszervezték annak minden részletét, de aki a vendéglátói ebédhez vagy vacsorához most akar asztalt foglalni, az már jócskán elkésett. Pár telefon után kiderült, Nyíregyházán nem egy olyan étterem van, ahol már fél évvel ezelõtt sem akadt szabad hely.

 

van, aki még most kapkod

 

– Alig van már szabad helyünk. 8-10-20 fõs csoportokat várunk. A tudatos ballagók már fél-egy évvel ezelõtt foglaltak nálunk, de bizony vannak még olyanok, akik most kapkodnak és keresnek minket. Egységes menüsorokat ajánlottunk ki a „nagy napra”, hiszen ekkora létszámnál ez a legcélszerûbb – mondták a Széchenyi Étteremben.

 

ragaszkodnak a húsleveshez

 

– Nemcsak május 4-én jönnek hozzánk ünneplõ családok, hanem már április 28-án is, hiszen vannak iskolák, ahol a megszokottól egy héttel hamarabb tartják meg a ballagást. Van egy 25 fõs kistermünk, illetve egy 80 fõs nagyobb termünk, de ezek is már 80 százalékban megteltek. A tendencia azt mutatja, hogy 2–3 hónappal az esemény elõtt foglalták le nálunk az asztalokat, de olyan is van, aki már tavaly. Persze, még most is jönnek hozzánk érdeklõdõk folyamatosan. A 10–30 fõs csoportokra jellemzõ, hogy a hagyományos ételekhez ragaszkodnak: idén is a húsleves és a négyszemélyes tálak a legnépszerûbbek – közölték a Chloé New Yorkban.

 

100 százalékos kihasználtság

 

– Nálunk már 100! százalékos az étterem kihasználtsága, teljes telt házzal várjuk a ballagás napját – mondta a Lugas wellness hotel és étterem egyik munkatársa, kiegészítve némi magyarázattal.
– 150-en jelentkeztek be hozzánk május 4-ére, vannak, akik ünnepi ebédre, míg mások vacsorára jönnek. A legkisebb csoportunk 10 fõs lesz, míg a legnagyobb 30. A tapasztalat az, hogy a ballagók két hónappal elõre foglaltak nálunk asztalt, de folyamatosan vannak még érdeklõdõk most is. Tavaly svédasztalos ebéddel és vacsorával vártuk a vendégeinket, akkor annak nagy sikere volt, ezért a „hagyományt” idén is folytatjuk. Két-három fajta leves lesz az asztalon, nyolcfajta fõétel, és persze desszertek is.

 

Húsleves és sültes tál, legalább tizenöt fõre

 

– A többség már januárban lefoglalta nálunk az asztalt, teljesen telt ház lesz nálunk – tudtuk meg az Eperjes étterem étteremvezetõjétõl, aki a menükínálatra is kitért. – Az ünneplõ családokról azt lehet elmondani, hogy általában 15–20 fõs csoportokban érkeznek. A déli foglalásoknál a húsleves, a töltött káposzta és a sültes tálak a népszerûek, akik pedig vacsorázni érkeznek, azoknál inkább csak a sültes tálak és a sütemények. Az „ünneplés” nemcsak május 4-ére korlátozódik, hiszen már az azt megelõzõ hétvégén is jönnek hozzánk ballagók.

 

Bõséges a választék

 

Bár körkérdésünkbõl az derül ki, hogy a nyíregyházi éttermekben már teljesen vagy legalábbis háromnegyed részben telt házzal készülnek a ballagás napjára, aki még eddig halogatta a foglalást, az se adja fel. Érdemes érdeklõdni, hiszen szerencsére, bõséges a választék a szabolcsi megyeszékhelyen.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)