Etessük a madarakat!
Bár hó még nincs, az időjárás azonban már nem kedvez a madaraknak. Egyes fajok már régen elrepültek, de azért sok olyan szárnyas maradt, akik itt vészelik át a hideg hónapokat. Róluk optimális esetben az emberek (is) gondoskodnak. Viszont nem mindegy, mivel és mennyi időn keresztül etetjük őket.

Célszerű madáretetőbe tenni az eleséget, hogy a repülő állatkák könnyen, nyugodt körülmények között falatozhassanak. Gondoljunk a ház körüli macskákra és egyéb ragadozókra! Próbáljuk meg olyan helyre rakni az odút, ahol háborítatlanul élvezhetik a madarak gondoskodásunkat!

 

Legyen az etetés folyamatos!

 

Nem elég egyszer-kétszer kiszórni az eleséget, hiszen a madarak hamar megszokják, ha valahol szívesen látják őket. Van olyan állat, amelyik minden télen visszarepül arra a helyre, ahol előtte rendszeresen etették. Az etetőben folyamatosan legyen elegendő mennyiségű étel, hiszen a kis állatok többször esznek egy nap, mint egy kutya vagy macska.

 

Mivel etessük?

 

Az sem mindegy, milyen eleséget töltünk az etetőbe. Jó, ha vannak benne növényi magvak (nem sózott!), alma és szalonna, hiszen a madárkák a vegyes étrend segítségével élik túl a kemény fagyokat! Soha ne szórjunk ki eléjük kenyérmorzsát vagy -darabot, mert az élesztős tészták hamar erjedni kezdenek, amit ha megesznek a madarak, gyomor- és bélproblémáik lehetnek!

Ha a kertünkbe, erkélyünkre, ablakunkba madáreleséget teszünk, nemcsak a madarakkal teszünk jót, hanem magunkkal is, hiszen megfigyelhetjük a pici élőlények viselkedését.

M. E.