Eszközbeszerzés az onkológián

Évente közel 1200 új beteget látnak el a Jósa András Oktatókórház Onkológiai Centrumában a mintegy 400 visszatérő, folyamatos kezelésben részesülő páciens mellett. A Tömbkórház Projekt keretein belül új Onkológiai Tömb is épült a kórház területén, ahol kedvezőbb körülményeket biztosítanak a betegeknek. 25 év után megvalósul a járó- és a fekvőbetegek elkülönítése, és olyan körülmények között folyhat a gyógyító munka, amely a pácienseknek és az egészségügyi dolgozóknak is kedvező. Az új épület mellett 1,8 milliárd forint értékben új onkológiai eszközök is javítják a betegek esélyeit. Többek között 2 lineáris gyorsító, a hozzájuk tartozó, a sugárterápiás adatok biztonságos kezelésére alkalmas hálózati- és besugárzás tervező rendszer, CT szimulátor és digitális röntgen készülék is segíti a szakemberek munkáját. Az új eszközpark jelentősen hozzájárul a kórház Onkológiai Centruma minősítésének megtartásához és térségi ellátási szerepének megőrzéséhez.

Modern környezetben

Dr. Adorján Gusztáv, a JAOK főigazgató-helyettese a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, olyan drága készülékekkel lesz gazdagabb a kórház, amely nem minden gyógyító intézménynek adatik meg. A berendezések segítségével a környező megyékből is tudnak betegeket fogadni a kórház szakemberei.
A fejlesztés az Országos Onkológiai Intézet szakmai támogatása mellett valósul meg. A korszak legmodernebb eszközei közé tartozó berendezések teljes körű, modern onkoradiológiai ellátást tesznek lehetővé.
Dr. Erfán József, az Onkológiai Centrum osztályvezető főorvosa azt mondta, az elmúlt 25 év alatt nagyon sokat változtak a sugárkezelési lehetőségek. Ma már precízebben, pontosabban lehet a szükséges kezeléseket elvégezni. Az osztályvezető főorvos hozzátette, egy kis terület sugarazásánál nem károsodnak a környező szövetek, kevesebb mellékhatás léphet fel a pácienseknél.
A gépek teljeskörű működése a tervek szerint 2015 nyarától várható, hiszen a betegek biztonsága érdekében a szakemberek: orvosok és fizikusok tesztelik azokat. A betegellátás azonban folyamatos az Onkológiai Centrumban.

M.E.