Eszközátadás az önkénteseknek: 6 milliós támogatás a megyében

Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd kiemelte:

A megyében harminc tűzoltó egyesület és hat önkéntes mentőszervezet nyert az idei esztendőben forrásokat eszközök beszerzésére és képzésekre.

A tűzoltó egyesületek a forrásokat működési költségre, szertárépítésre és -felújításra, védő- és tűzoltótechnikai eszközökre fordíthatták. Emellett a tűzoltótechnika-kezelői tanfolyamokra jelentkezhettek és az önkéntes egyesületben tevékenykedő gépjárművezető tehetett pályaalkalmassági vizsgát, amellyel megkülönböztető jelzést használó tűzoltógépjárművek vezetésére is jogosultságot szerezhettek, erről már a tűzoltósági főfelügyelő beszélt.

A szervezetek fejlesztése érdekében a katasztrófavédelem az elmúlt évhez hasonlóan az idén is kiírta azt a pályázatot, ami az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez szükséges technikai eszközök beszerzésére, a működési költségek finanszírozására, a védőruházattal való ellátásra, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mentőcsoportok által elnyert eszközök – mentőhajó, kisbuszok, drón, quad, szivattyú, vagy éppen nagy teljesítményű áramfejlesztő – jóval hatékonyabbá teszik a mentőszervezetek árvízi védekezési, vízi mentési és kutatómentő tevékenységét.

Az önkéntes mentőszervezetek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében közel 6 millió forint értékű támogatást nyertek el a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiírt idei évi pályázatán.

A polgári védelmi főfelügyelő kiemelte:

AKelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület képviselője GPS nyakörveket vehetett át, amelyekkel eltűnt személyek keresése végezhető nagyobb hatékonysággal, a Tiszadada Község Önkéntes Tűzoltó, Polgárőr és Környezetvédelmi Egyesület és az Ajaki Tűzoltó Egyesület képviselői pedig egy-egy sátrat vehettek át, amelyek sokoldalú felhasználhatóságával támogatja majd a civil szervezetek tevékenységét.

A Polgárőrség Városi Egyesülete Baktakórántháza képviselője egy utánfutót, míg a Nagyecsed ÖTE képviselője egy darab aggregátort, valamint zagyszivattyút és az ehhez szükséges nyomótömlőket kapott a szerdai rendezvényen.