Esős vasárnap ígérkezik

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk nyugati, délnyugati területén többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el. Emiatt Nyugat-Európa, valamint az Appennini-félsziget fölött többnyire erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső, helyenként zivatar is kialakul. Ugyanakkor Kelet- és Észak-Európa fölött egy hatalmas anticiklon húzódik. Területén sokfelé felhős, párás, helyenként tartósan ködös az idő, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északi és északkeleti részén általában 0 és +10, a nyugati és középső vidékeken 10, 15 fok között változik. Ennél melegebb van a déli tájakon, ahol a délutáni órákra többnyire 16 és 25 fok közé melegszik fel a levegő, sőt Olaszországban és Görögország déli részén 26, 28 fokot is mérnek. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé délnyugat felől egyre nedvesebb, eleinte enyhébb, majd pár fokkal hidegebb léghullámok érkeznek. Eleinte többfelé, majd főként keleten várható eső, zápor.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Az esti, éjszakai órákban országszerte megvastagszik a felhőzet, és sok helyütt várható eső, zápor, főként délen néhol zivatar is kialakulhat. Vasárnap a nap nagy részében erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd délután nyugaton már felszakadozik a felhőzet. A Dunától keletre többfelé, a Dunántúlon már csak néhol valószínű eső, zápor. Szombaton a délkeleti, keleti, vasárnap az északnyugati, illetve az északkeleti szél több helyen megélénkül, helyenként meg is erősödik, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 12 és 18 fok között alakul, de északkeleten néhol hűvösebb lesz.

/MTI/