Esésmegelőzés szépkorúaknak

Az esésmegelőzés mozgásprogram minden hétfőn 8 órától várja a feltöltődni és erősödni vágyókat a Városi Stadion Teniszcsarnokában. Korhatár nincs, az egyre népszerűbb alkalmakon 80 évesek is megfordultak már.

 

A SZÉPKORÚAK SPORTJA

 

Közel 50 fő vett részt a hétfői edzésen is, és az órákat vezető gyógytornász elmondása szerint ez a szám csak még több szokott lenni. – Főként idősebbek járnak a hétfői esésmegelőző alkalmakra. Az esések gyakorisága és súlyossága sajnos a korral egyre inkább növekszik. Ekkor a csontritkulás már nagy veszélyekkel járhat, valamint az egyensúlyérzékelés is csökken – mondta az alkalmak kapcsán Farkasné Irsai Nikoletta gyógytornász.

 

JÓTÉKONY GYAKORLATOK

 

Különféle feladatsorokat foglal magába az esésmegelőzés mozgásprogram; főként egyensúly-, izomerő- és reakcióidő-javító gyakorlatok állnak a középpontban. – Sokszor egyensúlyi párnával, labdával szoktunk mozogni, kifejezetten instabil felületeket használunk fel arra, hogy a törzsizmok megerősödjenek. Azért nagyon fontos a törzsizom erősítése, mert ezáltal a kibillenések esélye meglehetősen csökken, fokozódik az egyensúlyozási képesség és a gerinc tartása is nagy mértékben javul. A gyakorlatok jótékony hatásának hála, csökkenthető az elesések gyakorisága és veszélye – árulta el az óraadó.

Farkas Fanni

(Fotók: Kohut Árpád)