Esélyt a hátrányos helyzetűeknek!

Elkezdődött a hátrányos helyzetben élő családok felzárkóztatására, illetve a megyei szociális rendszer fejlesztésére indított 1,2 milliárd forint értékű országos program Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintő projektrésze, amelynek nyitórendezvényét kedden tartották Nyíregyházán. A konferencián Czibere Károly, az EMMI államtitkára elmondta, a kezdeményezés célja, hogy esélyt nyújtsanak a hátrányos helyzetben élő emberek számára.


Magyarországon kézzelfogható eredményeink, tapintható eredményeink vannak!

 jelentős sikereket könyvel a magyar felzárkózáspolitika. A 3-6 év között roma gyerekek közel 100 százaléka óvodába jár, megduplázódott a roma fiatalok száma a felsőoktatásban és az unió területén Magyarországon a legmagasabb, 40 százalékos a romák foglalkoztatási rátája – ezekről az eredményekről számolt be Czibere Károly Nyíregyházán.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hozzáfűzte, most egy új országos program indul el. 1,2 milliárd forintból 18 megyében igyekeznek majd esélyt teremteni a hátrányos helyzetben élő emberek számára. Czibere Károly szerint a program sikeréhez a megyei szintű döntéshozók és civil szervezetek együttműködésére van szükség.

Erre a közös építkezésre hívom önöket, - szeretettel - szövetségesi pozícióba, szövetségesi harcra annak érdekében, hogy Magyarországon teljesen egyértelművé váljon, hogy az, hogy valaki hátrányos helyzetű családba született, az nem jelenthet egy éltere szóló meghatározottságot, nem döntheti el egy gyereknek egy életre a sorsát. Mi így közösen valódi esélyt tudunk kínálni a számukra.

– invitálta a közös munkára a Megyeházán egybegyűlt politikusokat és civil szervezetek képviselőit Czibere Károly.

 

Megvizsgáljuk hol a legégetőbb a szolgáltatások hiánya...

 

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke sajtótájékoztatón fűzte hozzá, hogy a helyi program célja a települési és megyei szociális szolgáltatási rendszer hiányosságainak feltárása, illetve egy megyei esélyegyenlőségi paktum létrehozása.

Azoknak a szolgáltatás hiányoknak a feltárása a feladatunk ebben a programban, amelyek jellemezhetnek mindenféle szolgáltatás spektrumot, szociális szolgáltatási rendszert is, itt állandóan a társadalom kihívásaira kell válaszolni. Nyilván ez a rendszer is állandóan fejlődik, úgy, ahogy a kihívások is jelentkeznek a társadalom részéről.

– tette hozzá Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke. A program 3 éves és a megyék átlagosan 50-70 millió forintot költhetnek majd felzárkóztatás fejlesztésre.

 

Z. Pintye Zsolt