Esélyegyenlőség - Hangélmény a turisztikai kiadványon

Látássérülteket, illetve olvasási nehézséggel küzdő embereket támogat a Hangélmény, az a hanglemez, melyről megtanulhatják az utazók, hogyan kell külföldön speciális élethelyzetekben megszólalni, idegen nyelven. Az angol- magyar változat már elkészült 50 példányban, és az év végén elérhető lesz ennek német változata is.

 

Igényfelmérés előzte meg a kiadványt – szólt Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs -Szatmár-Bereg Megyei Egyesület elnöke - , ezzel tulajdonképpen motiváljuk őket, hogy kimozduljanak a megszokott környezetükből. Egyedül vagy családdal, útra keljenek külföldre, és hogy meg tudjanak szólalni. A kiadványon elhelyeztünk speciális szituációkat, például, vakvezető kutyával hogyan lehet felkérezkedni repülőre, vakvezető kutyával hogyan lehet étterembe bemenni. Mit kell mondani, amikor a repülőtéren az ellenőrzésnél a szemcsepp a táskámban van.

 

Sensitiv kérdés, hogy mit lát a világtalan ember utazásai során? Sokan bátrak, mernek és elindulnak a világba. Vizuális ingerek nem érik ugyan őket, de hozzájuk is eljut az információ, főleg, ha szervezett csoporttal, idegenvezető kíséretében utaznak, illetve a család adja át azokat az élményeket, amit ők nem látnak.

A kiadvány szerkesztője, fordítója dr. Csiky Nándor, a Nyíregyházi Egyetem adjunktusa, aki évek óta az egyesület önkéntese. Az anyagba beépítette a speciális utasításokat. Mikó Timea és Csabai Péter, a Nyíregyházi Egyetem hallgatói olvasták fel az angol, illetve német nyelvű szöveget.

Tündének voltak érdekes meglátásai, amire mi látók soha nem jönnénk rá. Volt egy olyan megjegyzés a szövegben, hogy ott van a buszállomás a másik oldalon – Tünde szerint ez egy látó mondat -, ezzel ők nem tudnak mit kezdeni, át kellett fésülni, hogy nekik is alkalmas legyen a szöveg. A projekthez tartozott érzékenyítés, nekem is bekötötték a szemem, fehér botot kaptam, braille olvasást tanítottak nekem.

Az egyesület hangstúdiójában készülnek a hangoskönyvek, információs kiadványok, melyek országszerte tájékoztatják a sorstársakat fontos ügyekről. A Hangélmény szintén országos érdeklődésre számít, az igények szerint sokszorosítják, és minimális áron terjesztik a Nyíregyháza Város Környezetvédelmi és Városstratégiai Bizottsága, a Civil Alap támogatásával készült Hangélmény nevű CD-t.

Matyasovszki Edit