Értékmentő(ben)

Az Értékmentő című folyóiratot is idézte dr. Sipos László könyvének bemutatóján. Értékmentő(ben) című kötetének egyik eleme ugyanis a szakmai folyóiratra utal, amely a Város- és Faluszépítők Országos Egyesületének gondozásában jelent meg 22 éven keresztül. Legújabb művében, amit a bemutatón Lucza János helytörténész méltatott, azt a 13 cikket válogatta össze, amelyek ebben a folyóiratban láttak napvilágot.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Sipos László elmondta, kicsit az is volt a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a civil szféra és a műemlékvédelem kapcsolatára, valamint magára a folyóiratra. Hozzátette, emléket is kívánt állítani a folyóirat főszerkesztőjének, Srágli Lajosnak.

 

Írások, amelyek kirándulásra csábítanak

 

Sipos László írásai minden esetben egy éppen befejeződött felújítás, vagy feltárás kapcsán születtek. Ilyenkor a szerző több napot töltött a helyszínen, fotókat készített és levéltári kutatásokat végzett. Így keletkeztek a műemléképületeket népszerűsítő írások, amelyeknek a célja az is, hogy kirándulásra csábítsák az embereket. A szerző 30 évvel ezelőtt kezdte el megörökíteni az Észak-alföldi középkori templomokat, majd előadásokat is tartott a Műemlék- és Városvédő Egyesületeknél. Az Értékmentő(ben) című kötet az Örökségünk Könyvkiadó gondozásában jelent meg. Sipos László alkotását azoknak a város- és faluszépítőknek, valamint civil szervezeteknek ajánlja, amelyek egy-egy közösség épített kulturális örökségének megvédésén dolgoznak.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)