Értékes Esték a Cantemusszal

A Cantemus Gyermekkar 1975-ben alakult a nyíregyházi 4-es számú Általános Iskola felső tagozatos kórusaként. A Kodály útmutatásai szerint működő zenetagozatos iskolában a gyermekeknek lehetősége van az átlagosnál nagyobb óraszámban találkozni a zenével énekórákon és kóruspróbákon. Bár a gyermekkar tagsága a természetes öregedéssel évről évre cserélődött, a színvonal folyamatos növekedése rövidesen nemzetközi elismertséget hozott a kórusnak. A 4-es iskola így vált Kodály szellemének egyik legjelentősebb végvárává, és tette egyértelművé a névválasztást. Az időközben a gyerekkórusból kiöregedett tanulók éneklési vágya sorra hozta létre a különböző formációjú együtteseket. Az első a Pro Musica Leánykar volt, és megalakulásának évében, 1986-ban a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen rögtön elnyerte a verseny nagydíját.

További képekért kattintson a fotóra!

A hattagú Banchieri Énekegyüttes tagjai is a Kodály iskola növendékei voltak, kitartó munkájukkal nemzetközi szinten is tovább öregbítették a kóruscsalád hírnevét. 1998-ban már elkerülhetetlen volt, hogy az iskola volt fiú növendékei ne csatlakoznának egy vegyeskari formációhoz, így Szabó Soma irányításával létrejött a Cantemus Vegyeskar is.



CANTEMUS AZ ÉRTÉKTÁRBAN

 

Nem véletlen, hogy a Cantemus Kórus is bekerült a Nyíregyházi Települési Értéktárba. Szabó Dénes igazgató, Kossuth-díjas karnagy szerint a siker titka a Kodály-módszer. Az elmúlt 40 évben a módszer következetes követése hozta létre ezt a csodát, amit a világ nem ért ebben a pillanatban. Jönnek, nézik, tanulják, de nem biztos, hogy az igazi szikrát is megtalálják benne. A gyerekek nem csak megtanulnak énekelni, de egy más típusú ember formálódik, többnyire sikeres emberek kerülnek ki ebből az iskolából.

 

NEMZETKÖZI SIKEREK

 

Hangjukat lemezek, rádió- és televíziós felvételek őrzik. Számos kortárs mű bemutatója fűződik a nevükhöz. A világ különböző tájain hangversenyeztek Venezuelától Ausztráliáig, Kanadától Japánig, az USA-tól Koreáig, de Európa számos országában is megfordultak. A világ legjelentősebb kórusversenyein együtteseik több mint 50 első díjat szereztek.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)